Diverse

Furiosul Bandera și peștera de gheață subterană, o adevărată minune geologică

Furiosul Bandera și peștera de gheață subterană, o adevărată minune geologică
tripadvisor.com/youtube.com

Vulcanul Bandera, situat în sud-vestul Americii, pe Continental Divide, în Grants New Mexico, stă latent, lângă minunea geologică a unei peșteri de gheață subterane.

Vulcanul este un exemplu excelent de con de cenuşă, o colecţie de fragmente piroclastice libere, cum ar fi clincherul vulcanic, cenușa vulcanică sau cenuşă care a fost construită în jurul unui orificiu vulcanic.

Când a erupt Bandera

Vulcanul Bandera a erupt furios cu aproximativ 10.000 de ani în urmă (foarte recent din punct de vedere geologic), aruncând lavă care a creat un „râu” lung de 23 de mile. Lava care curgea a format un buzunar de aer (sau tub de lavă), care, pe măsură ce lava s-a răcit, tubul s-a prăbușit parțial într-o dolină și într-o peșteră cu fața deschisă.

Iar în ultimii 3.400 de ani, peștera a reținut apa de ploaie prin structura poroasă și izolatoare naturală a rocii de lavă.

Fluxurile de lavă sunt fracturate din procesul de răcire, de obicei, dar cu toate acestea, într-un eveniment ciudat al naturii, s-a născut peștera de gheață Bandera.

Deoarece aerul rece se scufundă și aerul mai cald se ridică (convecție naturală) și datorită formei unice a peșterilor, aerul rece este prins în interior, care menține o temperatură medie de aproximativ 30-31 Fahrenheit, sau -0,5 Celsius. Pereții și podeaua de lavă izolează perfect peștera de vremea mai caldă de afară.

Gheața are o nuanță albastru-verzuie

În ultimele trei milenii, gheața a crescut până la aproximativ 20 de picioare grosime și este are o nuanță albastru-verde datorită algelor arctice prinse care sunt reflectate de soare, în timp ce straturi subțiri de gheață se formează în mod constant din cauza apei de ploaie care se infiltrează în peștera și îngheață.

În afară de frumusețea naturală a vulcanului și a peșterii de gheață,în cadrul sitului a avut loc și activitate umană în ultimii 1200 de ani.

Târzii Anasazi și oamenii timpurii Pueblo au ocupat peștera, lăsând în urmă o multitudine de:

  • unelte de piatră,
  • cioburi de ceramică,
  • vase de ceramică complet intacte.

Mai multe ruine Anasazi au fost descoperite și în apropierea vulcanului din jurul bazei fluxului de lavă, ai cărui locuitori au stivuit roci de lavă pentru a forma pereți care le-au izolat adăposturile.

Situl Bandera a fost administrat de familia peșterilor de gheață încă de la începutul secolului al XIX-lea, care a cumpărat pentru prima dată terenul în 1915 și a folosit gheața din peșteră pentru a răci berea într-un salon local.

Un alt loc de pe vulcan este pădurea de brazi Douglas și pini Ponderosa, care cresc noduroase și răsucite din tuburile de lavă. Aici trăiesc unii dintre cei mai bătrâni copaci din țară, cei mai bătrâni având în jur de 700 de ani, potrivit heritagedaily.com.