Economic

Gaura de la buget a dispărut! Adrian Câciu: „Nu există, era o acțiune preventivă”

Adrian Caciu
Sursa foto: psnews

Cele 20 de miliarde de lei lipsă din buget s-au volatilizat. Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a declarat în debutul ședinței de Guvern de joi că nu există nicio gaură la buget și că urmează să anunțe o serie de măsuri fiscale la începutul săptămânii viitoare.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a infirmat existența unui deficit bugetar de 20 de miliarde și a subliniat că măsurile fiscale pe care urmează să le anunțe în cursul săptămânii viitoare reprezintă doar o acțiune preventivă, necesară pentru a putea crea un spațiu fiscal de intervenție. Ministrul, a mai precizat, în acest context, că nu vor fi necesare reduceri de salarii, pentru că nu există o gaură în buget.

„Nu există niciun fel de gaură la buget, pentru că s-a folosit acest termen plastic. Nu este o gaură, este o acțiune preventivă pentru a putea crea spațiu fiscal de intervenție în sprijinul cetățenilor și economiei prin eficientizarea cheltuielilor publice. Asta este ceea ce facem și în contrapondere, și un plan de acțiune pe care instituțiile și le-au asumat, pentru a reveni în zona normală de colectare, așa cum e programul bugetar”, a declarat Adrian Câciu.

O eficientizare a folosirii banului public

Referitor la măsurile anunțate, ministrul de Finanțe a explicat că este vorba de o ordonanță care include mai multe măsuri fiscal-bugetare, necesare pentru distribuirea cheltuielilor care au fost alocate în bugetele ordonatorilor de credite pe mai multe componente, care pot rezolva și alte chestiuni care au apărut.

„Mă refer aici, de exemplu, la balanța comercială. Dau exemplu de un tip de cheltuieli pe care îl avem în vedere. Este acela de a încerca să introducem lanțurile scurte de aprovizionare pe ceea ce înseamnă cheltuielile pe produse agro-alimentare. (…) Vor fi câteva elemente în măsurile pe care le-am pregătit și care vor fi prezentate probabil luni sau marți, care să ducă la internalizarea consumului în sensul sprijinirii diminuării de balanță comercială. Pe de altă parte, sunt elemente care trebuie să ajute la crearea unui spațiu fiscal suplimentar pentru a putea interveni în continuare pentru economie. Ceea ce se introduce acum în sprijinul fermierilor, de exemplu, sunt elemente care vin în dinamică”, a precizat ministrul.

Potrivit lui Adrian Câciu, prioritățile Ministerului Finanțelor este obținerea unei flexibilizări a cheltuielilor și eficientizarea acestora: „Or, cel mai important lucru este să vedem acolo unde se pot face anumite flexibilizări de cheltuieli sau o eficientizare mai bună a folosirii banului public, iar pe spațiul fiscal creat să se poată veni cu astfel de măsuri de sprijin pentru că ceea ce contează este ca economia să funcționeze și să putem să sprijinim în continuare cetățenii”.

Nu sunt măsuri de austeritate

Ministrul Finanțelor a subliniat că toate aceste măsuri sunt necesare, dar sunt luate pentru că România se confruntă cu o perioadă de austeritate.

„Nu este vorba de austeritate, de măsuri care să reducă personal sau să reducă salarii. Nu discutăm aceste lucruri, dar evident o să avem în acest an și reformele din PNRR care vor veni și vor elimina inechități, vor ajusta ceea ce înseamnă situația cheltuielilor, nu înseamnă neapărat o diminuare a valorilor nominale, ci evident intrarea pe șablonul ponderilor în PIB din perspectiva agreementului pe care îl are România în PNRR cu Comisia Europeană”, a mai precizat ministrul Finanțelor, citat de Antena 3 CNN.