Lifestyle

Gazeta Municipală, știri ale unei zile obișnuite a anului 1946. Iapa Margareta și armăsarii statului

Gazeta Municipală, știri ale unei zile obișnuite a anului 1946. Iapa Margareta și armăsarii statului

Presa anului 1946 publica informații ale cotidianului obișnuit. Găsim știri despre celebrități ale epocii și informații despre vulgul de rând. Articole citite cu siguranță din ziarele perioadei, când acestea reprezentau principalul vehicul de informare. Ce spunea Gazeta Municipală, în ziua de 19 mai 2021:

 

ARTIȘTII EPOCII ERAU APRIGI LA FURIE

În urma unui incident petrecut în ziua de 2 iunie 1945, cunoscuta actriță d-na Eugenia Zaharia a tras o palmă actorului Ion Isaia de la Teatrul Național cu care angajase o discuție pe tema dreptului unui terț actor angajat de Teatrul Nostru.

Acțiunea pornită la Judecătoria ocolului 3 urban de către d. Ion Isaia s-a terminat în parte prin condamnarea d-nei Eugenia Zaharia la 25.000 lei amendă penală.

Zilele trecute, condamnata a introdus apel la Tribunalul Ilfov cerând reformarea cărței de judecată.

CASNICA

Ion Ghenaside, mecanic, în etate de ani 29, domiciliul în str. Penovici 50 (cartieul Bellu), a intentat la tribunalul Ilfov acțiune de divorț contra soției sale Maria Ghenaside, născută Brânzan, de ani 24, de profesiune casnică, actualmente refugiată în str. Alunișului 59.

Motivul divorțului este arătat astfel de soț în cerere:

„Venind de la serviciu o găseam de multe ori în stare de ebrietate.

Chiar în ziua de 23 aprilie 1946 a spus că se duce la bal, lucru pe care în lipsa mea l-a făcut venind a doua zi de dimineață la orele 8 în stare de ebrietate și fiind condusă până la poarta casei de doi indivizi”.

Apăi, nu credem că este de vină biata soție, ci balurile care s-au înmulțit peste măsură în mahalalele Capitalei noastre…

(n.r. restricțiile din pandemie ar fi fost utile pentru pastrarea căsniciei bietului mecanic…)

MIȚA BICICLISTA, FUNCȚIONĂREASĂ COMUNALĂ

Doamna Natalia Boureanu, distinsa membră a corpului funcționăresc comunal, a suferit un accident de bicicletă, fracturându-și un picior.

Domnia sa nu va putea părăsi patul mai multă vreme, având piciorul în ghips.

Ne facem interpretul sentimentelor tututor funcționarilor comunali și îi dorim grabnică însănătoșire, pentru a-și putea relua ocupațiunile sale atât de folositoare colegilor săi cât și sportul său favorit.

METODA APARTAMENTUL

Gabriela Anineanu din calea Griviței 83 a fost trimisă în judecată penală prin rechizitoriu pentru că a vândut de două ori un apartament situat în blocul din str. Madrid 7.

Construcția în care se află acel apartament este celebra zidire a constructorului excroc Gh. Teodoride.

La vreme am protestat contra faptului că s-a îngăduit ridicarea acelui bloc într-un cartier de vile.

Se vede că acea casă a fost blestemată de când a fost pusă temelia ei.

IAPA MARGARETA ȘI RELAȚIA CU ARMĂSARII STATULUI

Dorind să-și trimită iapa sa denumită Margareta la una din stațiile de montă ale Statului, un proprietar agricol din comuna Dudești Cioplea a cerut Direcției veterinare a Capitalei certificatul prenupțial pretins de lege pentru monta cu armăsarii Statului.

În acest scop, urma a se face o examinare a animalului, pentru a se constata dacă nu cumva suferă de durină (sifilisul cailor).

Întrucât formalitățile durau, proprietarul a renunțat la acel certificat, preferând să-și trimită Margareta la stația de la Târgoviște, unde i s-a făcut o montă pe cale artificială.

Interesant este însă că durina se vindecă foarte ușor. Cu cel mult una sau două injecțiuni de neosalvarsan, administrate animalului.

Câți oameni în țară asta n-ar dori în anumite împrejurări să fie cal sau iapă…