Categories: Actual

George Simion nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. Ultima interdicţie dată de Igor Dodon expiră în 2023

Astăzi, la Chişinău, are loc şedinţa comună a Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Moldova, şi care la finalul şedinţei, va fi adoptată o Declaraţie comună a celor două Parlamente. Parlamentarii români au plecat ieri seară către Chişinău, numai că unul singur nu a fost lăsat să intre în Capitala Moldovei. George Simion, liderul AUR, care are interdicţie de a intra în Republica Moldova încă din anul 2018. Interdicţia are valabilitate până în anul 2023.

George Simion nu a fost  lăsat să intre în Republica Moldova. Ultima interdicţie dată Igor Dodon expiră în 2023

George Simion a urcat, vineri seara, în avionul care duce parlamentarii români la ședința comună care va avea loc sâmbătă între Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României. Liderul AUR a transmis un live pe Facebook în momentul în care a aterizat. Ulterior, Simion a intrat din nou în direct pe Facebook și a anunțat că nu a fost lăsat să intre în țara vecină.

„Am ajuns în aeroportul din Chișinău. Am aterizat, acum se face autocarul nostru cu colegii noștri parlamentari. Sper că va funcționa acest live. Am emoții cum nu am avut nici în ziua alegerilor. Nu m-a lăsat să intru, să vedem acum. Să vedem dacă mă lasă să trec”, a spus George Simion în primul live, la scurt timp după ce a aterizat.

Acesta a filmat până în momentul în care a ajuns la biroul de control al documentelor.

„Bună seara, domnule Simion! Natalia Buză mă numesc, șefa de schimb a unității de la Frontieră. Vă rog să întrerupeți filmarea. Este strict interzis”, îi spune polițista de frontieră.

Ultima interdicția este în vigoare din 2018, când Simion a organizat un marș pe jos de la Alba Iulia la Chișinău şi a fost dată de Igor Dodon, fostul preşedinte al Republicii Moldova.

„M-au dus într-o sală de așteptare. Nu am voie să intru în Republica Moldova. Mâine, la ora 05:00, voi pleca cu avionul la București. Mâine, Maia Sandu va defila cu europenismul ei. Pe mine m-a arestat Vladimir Voronin, Igor Dodon, cei mai anti-europeni și anti-români. Dar, când ești invitat de Parlamentul României și toți parlamentarii trec, și tu nu… E o interdicție dată de Igor Dodon. Nu renunțăm la lupta pentru unire. Clasa politică din Moldova se teme de unire ca dracul de tămâie. E un dublu limbaj pe care îl folosește Chișinăul”, a spus George Simion.

Nu este prima dată când liderul AUR încearcă să intre în Republica Moldova, folosindu-se de pașaportul diplomatic de parlamentar. A mai făcut-o și în 2021, însă fără succes.

Solidar cu Simion este deputatul AUR Călin Constantin Balabașciuc, care a ales să nu intre în Moldova.

Şirul lung al interdicţiilor lui George Simion

În martie 2009, George Simion a primit prima interdicție de intrare în Republica Moldova în perioada lui Vladimir Voronin, pentru că ar fi încălcat ordinea publică. Atunci făcea parte din Grupul de inițiativă „Spirit Românesc”

În decembrie 2014 i s-a interzis accesul din nou în Republica Moldova, fiind dat jos din autocarul de linie ce venea la Chișinău. Era de câțiva ani liderul Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

În mai 2015, în ajunul unui protest, a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova, pe un termen de cinci ani, din motive de securitate națională.

În 2018, anul centenarului, îi aduce o noua expulzare lui George Simion, tot pentru cinci ani, în vigoare și astăzi. S-a invocat un comportament agresiv și neadecvat în postul vamal moldovenesc, precum și motive de securitate.

Roxana Toma

Recent Posts

Cod galben de vânt! Avertizarea este valabilă două zile

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben pentru județul Caraș-Severin și…

42 de minute ago

Voucherele de energie expiră luna aceasta! Până când pot fi folosiți banii

Cetățenii care au primit vouchere de energie de la stat se află acum în situația…

3 ore ago

Vești bune pentru șoferi! Prețurile RCA s-ar putea plafona

Șoferii din România au început să-și repare mașinile în baza poliței CASCO. Acest lucru se…

5 ore ago

Calendar creștin-ortodox, 15 mai: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul

Sfântul Ierarh Iacob Putneanul este una dintre figurile marcante ale Bisericii Ortodoxe Române, fiind venerat…

7 ore ago

Unele pensii vor fi recalculate de două ori! Daniel Baciu a oferit toate detaliile

Daniel Baciu, Șeful Casei de Pensii, a explicat ultimele modificări aduse noului formular al deciziilor…

15 ore ago

Pașapoartele se vor elibera mai ușor! Există anumite costuri

O nouă Hotărâre de Guvern aduce o modificare semnificativă în procedura de eliberare a pașapoartelor…

16 ore ago

This website uses cookies.