Diverse

Gerard Pique, ținta procurorilor anticorupție. Căpitanul Barcelonei ar fi încasat un comision ilegal de 24 milioane de euro

Gerard Pique

Conform informațiilor din presă, Pique şi Rubiales au colaborat pentru a face presiuni asupra autorităţilor din Arabia Saudită de a plăti suma de 24 de milioane de euro drept comision pentru a găzdui Supercupa Spaniei în această ţară. Banii i-ar fi revenit lui Pique, prin firma lui de impresariat, Kosmos.

Gerard Pique, ținta procurorilor anticorupție. Căpitanul Barcelonei ar fi încasat un comision ilegal de 24 milioane de euro

În aceste condiții, Parchetul Anticorupție din Spania a decis să deschidă o anchetă împotriva lui Luis Rubiales și Gerard Pique pe tema contractului care a dus Supercupa Spaniei în Arabia Saudită, informează elconfidencial.com.

DNA-ul spaniol (Ministerul Public) dorește să afle cum s-a încheiat acordul dintre președintele Federației Regale Spaniole de Fotbal (RFEF), Luis Rubiales, și Kosmos, firma lui Gerard Pique, care a perceput un comision de 24 de milioane de euro pentru faptul că turneul se va juca acolo în următorii șase ani.

Miercuri, judecătorul Pozuelo a indicat faptul că informațiile publicate în ultimele săptămâni ”indică fapte de legalitate dubioasă”.

RFEF va încasa aproximativ 40 de milioane de euro de pe urma acestui acord. Rubiales și Pique au susținut întotdeauna că înțelegerea este absolut legală și că nu există niciun conflict de interese.

Când s-a iscat controversa contractului, aceștia au declarat că acel comision, de 24 de milioane de euro, care au ajuns în contul firmei lui Gerard Pique, ar fi fost virați de către Arabia Saudită,  nu de către Federația Spaniolă.

Ministerul Public dorește să investigheze dacă cumva Federația Spaniolă a virat sume către firma ce i-a construit casa lui Luis Rubiales din Madrid

După cum relatează cotidianul AS, care a intrat în posesia documentului, Miguel Angel Galan Castellanos a depus o plângere la Parchetul Anticorupţie împotriva preşedintelui Federaţiei Spaniole de Fotbal (RFEF), Luis Rubiales, şi a fundaşului central al Barcei, pe care îi acuză de presupusă „corupţie între persoane, practici ilicite, mită şi gestiune neloială”.

Galan a susţinut că „preşedintele federaţiei, Luis Rubiales, a făcut presiuni asupra părţilor pentru a plăti un comision de 24 de milioane de euro lui Gerard Pique şi a încercat să ascundă participarea fotbalistului la contract”.

„Din ceea ce ştim până acum, cel mai probabil nu există nimic ilegal şi, pe de altă parte, RFEF este o entitate privată cu atribuţii publice delegate şi este în drept să semneze acorduri cu cine consideră oportun. Din punct de vedere etic, nu mi se pare foarte rezonabil sau logic ca un fotbalist activ care aparţine unui club participant la competiţiile naţionale să acţioneze şi ca intermediar, dar vom vedea ce se va întâmpla în zilele următoare”, a declarat secretarul de stat pentru Sport.

Există o plângere înregistrată de Parchetul Anticorupție, pe 19 aprilie, din partea antrenorului și membrului federal Miguel Galan, care îi acuză pe cei doi de cinci capete de acuzare: corupție pe persoană fizică, corupție în afaceri, administrare neloială, fraudă administrativă și luare de mită.

Trei ediţii ale Supercupei Spaniei s-au disputat până în prezent în Arabia Saudită. Organizarea competiţiei în Arabia Saudită a fost aspru criticată din cauza tratamentului la care sunt supuse femeile în această ţară și condițiile de lucru ale muncitorilor.