Actual Lifestyle

Președintele Casei de Pensii, despre noua Lege a pensiilor: când va fi gata, care sunt noutățile și despre punctaj diferențiat

pensie
Infoactual

Președintelui Casei de Pensii, despre noua Lege a pensiilor: când va fi gata și care sunt noutățile. Vorbește și despre un punctaj diferențiat

Într-un interviu televizat exclusiv, președintele Casei de Pensii vorbește despre aspecte finaniciare de actualitate: majorarea pensiillor, ajutoare sociale, de unde vin banii, de când vor intra în conturi sau când vor fi văzute schimbările în taloanele de pensie.

Președintele Casei de Pensii, despre noua Lege a pensiilor: când va fi gata și care sunt noutățile. Vorbește și despre un punctaj diferențiat

În primul rând, noua lege a pensiilor va fi gata în primul trimestru al anului 2023. Declarația îi aparține președintelui Casei de Pensii, Daniel Baciu, care a făcut dezvăluiri, în exclusivitate, pentru Realitatea PLUS.

Schimbările încep odată cu anul 2023.

Mai multe informații de larg interes, au fost evidențiate de șeful Casei de Pensii și le vom sublinia, în cele ce urmează.

Peste 3,2 milioane de dosare de pensie au fost evaluate până în acest moment. Sumele vor fi tipărite pe cupoanele de pensii, iar peste 2,3 milioane de pensionari vor beneficia de ajutorul de 2.000 de lei.

Președintele Casei de Pensii Daniel Baciu a relatat faptul că pensiile trebuie să crească cu același procent, iar ajutoarele sociale pentru cei cu venituri mici vor fi primite odată cu pensia.

Reforma inițiată vizează recalcularea tuturor dosarelor în plată și se vorbește despre calcularea unui punctaj diferențiat, ținând cont de faptul că de-a lungul timpului s-au înregistrat anumite inechități.

Noua prevedere „este un jalon foarte clar si în PNRR”. Pentru respectarea acesteia, trebuie să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor, de fapt este vorba de o reforma în sistemul public de pensii care vizează, în primul rând, recalcularea tuturor dosarelor aflate în plată.

”Urmărim prin acest proces de evaluare să evidențiăm foarte clar numărul total de puncte al fiecarui beneficiar și stagiile de cotizare contributive și necontributive astfel încat, la același număr total de puncte, să avem și pensiile egale, ceea ce în momentul de față nu se întamplă pentru că aceste inechități s-au adunat de-a lungul timpului”.

”Legislația a fost diferită, adică acel calcul al punctajului mediu anual s-a raportat la alt stagiu de cotizare de 20 de ani, de 30 de ani, de 35 de ani. Dacă un pensionar a ieșit pe legislatia veche, unde raportarea s-a facut la alt stagiu de cotizare, și alt pensionar care a lucrat la aceeași perioadă, a ieșit pe legea care este în momentul de față în vigoare, se raportează la stagii diferite, au pensii diferite, dar contributivitatea aceeași”.

În ceea ce privește legile speciale, acestea ”au două componente foarte clare, componenta de contributivitate și componența legii respective, care se suportă separat de la bugetul de stat. Acești 12,5% afectează numai partea de contributivitate”, a mai declarat Daniel Baciu, în interviul exclusiv pentru Realitatea PLUS.