Actual Social

Veste extraordinară pentru pensionarii cu pensii mici. Cât vor primi de la stat. Se schimbă punctul de pensie, dar și alocațiile

Veste extraordinară pentru pensionarii cu pensii mici. Cât vor primi de la stat. Se schimbă punctul de pensie, dar și alocațiile

După multe discuții, politicienii au ajuns la o înțelegere, a anunțat aseară premierul Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook. Punctul de pensie va fi majorat cu 12,5%, începând din ianuarie, iar pensionarii cu pensii mici vor primi sprijin. Noua valoare a punctului va fi, astfel, de 1.784 de lei. Acordarea sprijinului se va face în două tranșe pentru pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei.

Coaliția a decis să acorde pentru pensionarii cu pensii sub 1500 de lei un ajutor de 1000 de lei, în timp ce persoanele care au pensii între 1500-2500 de lei vor primi din partea statului suma de 800 de lei. Suma de 600 de lei va intra în buzunarul celor care au o pensie între 2500 – 3000 de lei.

Premierul Ciucă a arătat şi că persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi şi anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

Se acordă sprijin și pentru plata facturilor la energie

„Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărţită în două tranşe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta şi din iarna viitoare”, a mai scris premierul.

Alte sume de bani acordate cu măriri

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că s-a convenit şi ca alocaţiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflaţiei, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizaţie, iar indemnizaţiile pentru veteranii şi văduvele de război să fie actualizate cu rata inflaţiei, începând din 2018, însemnând o creştere totală de aproximativ 30 de procente.

„Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial şi trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflaţia crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creşteri mai mici de 15% şi a obţinut în negocieri creşteri totale care depăşesc 15,8%”, a punctat președintele PNL.

Decizia legată de pensii va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023

Și ministrul Muncii, Marius Budăi a afirmat că decizia legată de pensii va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. În câteva zile urmează să fie finalizat și înaintat Guvernului și proiectul privind pensiile speciale, a mai spus Budăi.

„Vor fi respectate prevederile Curţii Constituţionale, vor fi respectate prevederile din PNRR, în rest suntem pe ultimele discuţii şi proiectul va fi înaintat Guvernului.

În câteva zile, înaintăm către Guvern şi către Comisie, după care îl înaintăm în Parlament”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, luni, 21 noiembrie, la Palatul Parlamentului.

Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale

Pe de altă parte, ministrul a lămurit și problema pensiilor militarilor, punctând faptul că acestea nu sunt pensii speciale. „Ideea mea a fost de la început şi am spus tot timpul că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, însă o să avem proiectul de final.

Ceea ce pot să vă spun acum este că am fost extrem de transparent, spre deosebire de ceea ce s-a făcut când s-a scris proiectul, şi am discutat în paralel şi cu Comisia şi cu Banca Mondială, dar şi cu cei interesaţi”, a mai spus ministrul Muncii.  Ministrul Muncii, Marius Budăi, a participat tot ieri, la „Ora Guvernului”, pentru a da lămuriri privind pachetul legislativ la pensiile speciale.