Social

Ghid informativ: Ce trebuie să știe părinții care vor participa la deschiderea noului an școlar

Ghid informativ: Ce trebuie să știe părinții care vor participa la deschiderea noului an școlar

Ne mai despart doar câteva ore până la începerea noului an școlar și noi, părinții, nu le știm încă pe toate. Din acest motiv, Infoactual va prezenta, în continuare, un ghid informativ, pe baza datelor primite de la oficialii statului român, competenți de a ne îndruma pașii spre școala care pregătește viitoarea generație.

Ghid informativ: Ce trebuie să știe părinții care vor participa la deschiderea noului an școlar

De luni, 5 septembrie, aproape 3 milioane de elevi și preșcolari se vor întoarce în sălile de clasă, pentru un an școlar marcat de mai multe modificări.

Primul și cel mai important anunț pentru părinții care vor să participe la deschiderea anului școlar vine de la ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. ”Părinţii pot participa la festivitățile de deschidere a noului an școlar”, a anunțat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Părinții și bunicii își vor putea însoții copiii/nepoții în sălile de clasă. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a reacționat după ce sute de părinți au scris pe rețelele de socializare că au primit mesaje de la școli și grădinițe cum că ar exista un ordin al ministrului prin care părinții și bunicii nu pot intra în sălile de clasă.

Doar că atenție…

Există însă câteva probleme cronice ale sistemului de învățământ, rămase nerezolvate și amplificate de criza sanitară, a declarat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Una dintre ele este legată de lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu pentru o bună parte dintre școli.

Confirmarea în acest sens a venit și de la IGSU, într-un comunicat transmis Infoactual. ”În ceea ce privește procesul de autorizare din punct de vedere al securității la incendiu, structurile inspecției de prevenire au venit în întâmpinarea beneficiarilor pentru soluționarea situațiilor existente și acordarea asistenței tehnice de specialitate necesare.”

Ce spune ministrul învățământului

Sorin Cîmpeanu: ”Aș vrea să vă spun că în cele 17.872 de școli din România avem 24.915 clădiri, 2/3 din aceste clădiri, conform legislației, nu necesită autorizație de securitate la incendiu. O treime însă, necesită. Din această treime doar 4.658 de școli au această autorizație de securitate la incendiu.”

Și răspunsul IGSU

Specialiștii vor intensifica activitățile derulate în colaborare cu inspectoratele școlare teritoriale, pe linia educării și instruirii elevilor, cadrelor didactice și personalului auxiliar în domeniul situațiilor de urgență, prin executarea periodică a unor recunoașteri în teren la unitățile de învățământ, pentru a stabili modul de intervenție în cazul producerrii unor eventuale situații de urgență,” se arată în comunicatul IGSU2.

 Cu mască sau fără mască

Ministerului Sănătății recomandă purtarea măștii de protecție în spațiile închise aglomerate și realizarea, la prima oră de curs, zilnic, de către cadrele didactice, a unei inspecții vizuale a elevilor prezenți în clasă, pentru identificarea unui eventual elev bolnav.

Virozele respiratorii sunt frecvente în sezonul rece și pot afecta colectivitățile, transmit reprezentanții ministerului de resort citați de media.

Alte recomandări importante

Printre recomandările pentru prevenirea și controlul infecțiilor respiratorii se numără spălarea frecventă a mâinilor și dezinfecția lor, folosirea șervețelului de unică folosință sau plica cotului în caz de tuse sau strănut, aerisirea frecventă a sălilor de clasă, curățarea și dezinfecția suprafețelor și obiectelor înaintea începerii cursurilor, precum și evitarea schimburilor de obiecte personale.

Pentru reducerea transmiterii virusurilor respiratorii, specialiștii Ministerul Sănătății recomandă respectarea distanțării fizice de minim 1,5 metri în timpul cursurilor, dacă e posibil, și informarea periodică a părinților de a nu trimite la școală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroze respiratorii sau dureri în gât.

În cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie se recomandă izolarea lui față de restul clasei și informare a părinților în vederea îndrumării către un medic și asigurarea tratamentului specific, anunță Ministerul Sănătății, care face referire și la vaccinarea împotriva COVID-19 și a gripei sezoniere, potrivit RRA.

Schimbări în sistemul de învățământ

Elevii încep anul școlar 2022-2023 pe data de 5 septembrie, potrivit calendarului oficial. Este pentru prima dată când anul școlar este organizat pe module. Mediile se calculează diferit după eliminarea obligativității tezelor, conform noului Regulament-cadru de organizare și funcționare a școlilor.

Anul şcolar 2022 – 2023 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Prin excepţie, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 2 iunie 2023.

Care este următoare zi de vacanță

În ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei – şi în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă nu se organizează cursuri.

Anul şcolar 2022-2023 este structurat astfel:

  • cursuri – de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022; vacanţă – de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;
  • cursuri – de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022; vacanţă – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
  • cursuri – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz; vacanţă – o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 6 – 26 februarie 2023;
  • cursuri – de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, pănă joi, 6 aprilie 2023; vacanţă – de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023;
  • cursuri – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023; vacanţă – de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

Programul naţional ”Şcoala altfel” şi Programul ”Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri.

Foto: Monitorul Cluj/edupedu