Actual Social

Ghid pentru admiterea la liceu. Cum funcționează programul de repartizare

Ghid pentru admiterea la liceu. Cum funcționează programul de repartizare
Arhivă

Admiterea la liceu din anul școlar 2021-2022 se simplifică datorită unui ghid explicativ pentru părinții elevilor, pus la dispoziție de compania care administrează softul de repartizare computerizată.

Pentru a fi evitate situațiile nedorite, programatorii recomandă ca părinții și elevii să verifice dacă au toate datele trecute pe fișa de admitere și dacă sunt completate corespunzător.

 Mediile de admitere se calculează diferit, în cazul liceelor cu profil artistic sau vocațional

Admiterea de liceu reprezintă o etapă importantă pentru elevii din clasa a VIII-a, iar părinții, în această perioadă, se confruntă adesea cu diverse dificultăți în ceea ce privește completarea fișei. Din acest motiv, compania care întreține și se ocupă de softul de repartizare util pentru admiterea viitorilor liceeni a oferit un ghid explicativ.

 Contează ordinea alegerii

Pentru început, completarea acestei fișe se realizează în funcție de preferințele candidaților. Mai exact, în primele locuri vor fi trecute opțiunile cele mai dorite de către elev, fiind completate la final cele mai puțin dorite, pentru ca elevul, în cazul în care rezultatele sale în comparație cu ceilalți candidați, nu sunt atât de mari, acesta să fie admis totuși la un liceu.

Atenție la mediile de admitere din anii precedenți

Un aspect foarte important pe care părinții și elevii îl pot lua în calcul atunci când completează fișa ar fi legat de mediile de admitere de la liceu din ultimii ani, pentru ca opțiunile de pe foaie să fie în raport cu șansele reale de a intra la un liceu propus.

De asemenea, numărul mare de opțiuni nu afectează în vreun fel ci dimpotrivă, oferă candidatului mai multe șanse de a fi admis. Este de preferat ca opțiunile trecute să fie de la cele mai dorite până la cele mai puțin dorite.

Mediile de admitere, în cele mai multe cazuri, sunt în creștere de la an la an, însă sunt situații când o parte dintre ele sunt puțin mai mici față de anii precedenți. Astfel, media anilor trecuți este doar un punct de reper pentru părinți și elevi.

Greșelile de completare pot avea consecințe neplăcute

O altă etapă importantă pentru candidați este validarea fișelor de admitere. Trebuie evitate anumite greșeli pe care computerul nu ar putea să le “înțeleagă”. Astfel, dacă un candidat a completat codul 150, însă pe el îl interesa specializarea cu numărul 105, această greșeală îi poate afecta admiterea. Pentru a fi evitate erorile este necesară tipărirea fișelor așa cum au fost introduse în baza de date, acestea având numele de fișe martor. Diferențele între fișa martor și cea completată de candidat trebuie spuse conducerii școlii, care semnalează aceste nereguli la centrul de colectare a datelor pentru a le modifica.

După aceste verificări, se desfășoară repartizarea computerizată, iar algoritmul ordonează elevii în ordine descrescătoare a mediilor de admitere, fiind repartizați, pe rând, începând de la liceul cu cea mai bună medie.

Ce se întâmplă cu cei rămași fără loc

În cazul elevilor care nu au reușit să intre la niciun liceu propus de ei sau de părinții lor pe fișa de admitere (fiind alți candidați cu mediile de admitere mai mari care au ocupat acele locuri), aceștia vor rămâne nerepartizați, indiferent de media pe care o au.

Ministerul Educației oferă ca soluții în aceste cazuri îndrumarea către școlile profesionale sau așteptarea sesiunii de repartizare din toamnă.

(Autor: Ștefan Necoară)