Diverse

“Grădinița de lilieci din Lușca” își reia activitatea. Cui sunt destinate cursurile acestui proiect?

“Grădinița de lilieci din Lușca” își reia activitatea. Cui sunt destinate cursurile acestui proiect?
bistriteanul.ro

Specialiștii Muzeului Județean din Bistrița  au anunțat că odată cu încălzirea vremii și formarea coloniei de maternitate, a fost reluat proiectul unic în Europa numit „Grădinița de lileci din Lușca” .

Utilizată în mod organizat în procesul educativ, prima colonie de lilieci din Europa, “Grădinița de lilieci din Lușca” își redeschide porțile. Astfel, la Liceul Silvic „Transilvania” din Năsăud, în colaborare cu profesor Iuga Anca, s-au desfășurat primele lecții despre ecologie și importanța liliecilor.

Acest proiect:

  • se derulează în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și Primăria orașului Năsăud.
  • are în centrul atenției o colonie de aproximativ 20 de femele din specia Rhinolophus hipposideros (liliacul mic cu potcoavă). Colonia de lilieci se adună pentru nașterea, creșterea și emanciparea unei noi generații de lilieci. Liliecii sunt monitorizați cu aparatură video infraroșu, inertă din punct de vedere ecologic și al impactului de mediu.

Care sunt obiectivele „Grădiniței de lilieci din Lușca”

„Grădinița de lilieci din Lușca” a fost „inaugurată”  la data de 22 iunie 2021 și are 3 obiective importante, respectiv:

  • Obiectivul educativ: observarea acestei colonii în spațiu natural și în timp real, de către profesori de biologie și științe conexe (geografie, protecția mediului, etc.), în vederea susținerii procesului de învățământ prin digitalizarea acestuia, a creșterii conștientizării tinerei generații pentru protecția mediului și a biotopului;
  • Obiectivul ecologic: conservarea habitatului liliecilor, protejarea lor, corespunzătoare cu legislația europeană și românească de mediu;
  • Obiectivul științific: platforma online oferă posibilitatea observațiilor științifice în intimitatea coloniei de maternitate, respectând toate precauțiile conservaționiste, în conformitate cu metodologia științifică din domeniul chiropterologiei.

Cui se adresează acest proiect?

Proiectul „Grădinița de lilieci din Lușca” se adresează tuturor profesorilor de biologie, geografie, protecția mediului, ecologie și alte științe conexe, precum și elevilor acestora, dar și prichindeilor din ciclul primar.

În acest proiect, forma de învățământ nu contează. Important este să-și dorească să organizeze / participe la orele online sau în format fizic. Aceste ore au drept temă liliecii, rolul acestora în ecosistem, cunoașterea lor pe criterii științifice și importanța lor pentru viața armonioasă a omului contemporan.

De asemenea:

  • deoarece nu există o limită legată de vârsta elevilor, la „Grădinița de lilieci din Lușca” sunt asteptați inclusiv elevii din clasele primare, extrem de receptivi la cunoașterea liliecilor și observarea acestora în timp real, au precizat organizatorii, potrivit bistriteanul.ro
  • proiectul este deschis și cercetătorilor științifici care doresc monitorizarea unei colonii de maternitate în vederea obținerii unor date cunatificabile.
  • pentru a participa la Grădinița de lilieci din Lușca, cei interesați trebuie să îl contacteze pe muzeograful Crin-Triandafil Theodorescu de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud (prin transmiterea unui email la adresa: [email protected] sau telefonic la numărul 0745.795.795).

Inițiatorii proiectului au mai transmis:

„Menționăm că data de aplicare a proiectului este fluctuantă. Ea depinde de condițiile de hibernare anuală. Colonia de maternitate se formează în aprilie-mai în fiecare an, iar puii sunt născuți în luna iulie. După emanciparea acestora, liliecii se risipesc în teritoriul de vânătoare. Colonia se autodesființează. Perioada pentru observarea acesteia și folosirea imaginilor în procesul educativ este iunie-iulie”.