International

Greva de la Hollywood. Ce impact a avut la nivelul economiei

foto: pixabay.com
sursa foto: pixabay.com

Hollywood-ul sărbătorește sfârșitul grevelor scenariștilor și actorilor. Dar, va dura luni de zile până când se va putea contabiliza prețul economic de miliarde de dolari al grevei. Care a fost resimțit de toți, de la membrii echipei de filmare până la furnizorii de servicii de catering.

Scenariștii și actorii în grevă au redus cheltuielile, au consumat economiile și au acumulat datorii pentru a supraviețui. Curățătoriile și alte industrii de servicii au concediat personal. În timp ce casele de recuzită au vândut inventarul sau au închis.

Greva de la Hollywood

Estimările preliminare plasează costul economic la peste 6 miliarde de dolari în salarii pierdute. Și în impactul asupra afacerilor din California și din alte state mari producătoare. Cum ar fi Georgia și New Mexico. Deoarece majoritatea producțiilor de film și televiziune cu scenarii au fost oprite.

Platourile de filmare pentru filme și emisiuni TV se aprind din nou, studiourile grăbindu-se să reia filmările. Cu toate acestea, este puțin probabil ca Hollywood-ul să revină la ritmul frenetic de producție din timpul războaielor pentru streaming. Când studiourile concurau pentru abonați și pentru a obține un anumit renume. Studiourile se confruntă cu costuri mai mari din punct de vedere al forței de muncă. Dar și cu scăderea veniturilor din reclamele televizate și cu un Wall Street din ce în ce mai sceptic. Acest lucru duce la reducerea numărul de emisiuni TV, taie locuri de muncă. Și mută unele producții în locații mai ieftine din străinătate.

Pagube economice

Totalul pagubelor economice cauzate de grevă, inclusiv falimentele de afaceri, va dura ceva timp până când experții vor analiza datele. Bilanțul uman va fi mai greu de cuantificat, dincolo de mărturiile personale dureroase ale unor persoane. Precum Celia Finkelstein, actriță și membră a Writers Guild of America (WGA). Ea și soțul ei, coordonator de producție, au rămas fără serviciu timp de șase luni. „Nu exista niciun venit în gospodăria noastră. Am fost recunoscători că am avut împrumuturi și economii de la WGA pe care să ne sprijinim, dar a fost o vară foarte grea.” a declarat Finkelstein

Membrii WGA au intrat în grevă în luna mai, urmați în iulie de membrii sindicatului de artiști SAG-AFTRA. Scenariștii au revenit la lucru în septembrie, după ce au obținut creșteri salariale, limitări ale utilizării inteligenței artificiale și beneficii. Cum ar fi drepturile reziduale care recompensează scenariștii pentru emisiuni populare de streaming. Actorii de la Hollywood au obținut câștiguri similare în cadrul unui acord provizoriu încheiat cu studiourile pe 8 noiembrie.

Actoria cu normă întreagă

Greva a dat o lovitură finală pentru cariera unor persoane. Actorul aspirant Serena Kashmir a renunțat la afacere după ce a lucrat la Hollywood timp de mai bine de 11 ani. „Aveam cinci slujbe de supraviețuire și încă locuiam cu mama mea. Aveam un CV decent, filmări, relații și o diplomă în actorie, dar nu se potrivea.”, a spus Kashmir. Kashmir a ajuns la concluzia că „actoria cu normă întreagă” nu era o realitate. Așa că s-a mutat în Colorado pentru a-și câștiga existența în alt domeniu.

Președintele SAG-AFTRA, Fran Drescher, a declarat că noul contract are câștiguri istorice. Care ar ajuta la păstrarea actoriei ca profesie. Dar dacă fuga de talente persistă, aceasta poate avea implicații pe termen lung pentru Hollywood. Care s-a bazat mult timp pe un aflux constant de muncitori atrași de industria plină de farmec. „Dacă oamenii nu-și pot permite să rămână în zonă, atunci numărul celor care încearcă să intre scade, ceea ce reprezintă o preocupare reală.” a declarat Kevin Klowden, strateg șef global al think tank-ului Milken Institute, conform Reuters .