Economic

Ce amenzi primesc persoanele care măresc prețurile nejustificat, conform legii anti-speculă

Ce amenzi primesc persoanele care măresc prețurile nejustificat, conform legii anti-speculă

România are acum şi legea anti speculei, care stabileşte unele categorii de bunuri şi produse pentru care preţurile nu pot creşte nejustificat. De asemenea, va fi interzisă limitarea producției acestor categorii de bunuri, dar şi păstrarea lor nejustificată în scopul creării unui deficit pe piaţă. Ordonanţă de Urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative, care prevede amenzi pentru cei care umflă nejustificat prețurile, a fost adoptată ieri de Guvern.

Guvernul a adoptat legea anti-speculă. Ce amenzi primesc persoanele care măresc prețurile nejustificat

Lista va fi întocmită la recomandarea Ministerului Economiei şi a altor instituţii care au competenţă în materie, în funcţie de criză și va permite autorităților să intervină și să corecteze, în timp real, comportamentele inadecvate ale comerciaţilor sau a prestatorilor de bunuri şi servicii.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru a declarat că ordonanţa de urgenţă este un cadru căruia Guvernul urmează să intervină.

„Această ordonanță de urgență este, practic, un cadru în baza căruia Guvernul României urmează să intervină în situațiile în care identifică produse esențiale ale căror prețuri cresc nejustificat sau sunt măsuri de distorsionare a pieței, care necesită intervenții ulterioare”, a declarat Spătaru.

Un rol important în acest proces îl va avea şi ANAF şi ANPC

„ANAF, de asemenea are un rol în acest proces prin identificare acestor distorsiuni ale pieței și care urmează după aceea să colaboreze cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului atunci când consumatorii finali sunt afectați sau cu Consiliul Concurenței prin punerea la dispoziție a informațiilor necesare care ne vor ajuta în finalizarea unor astfel de demersuri. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului va coopera cu toate entitățile, cu toate instituțiile. De asemenea, Ministerul Economiei, prin rolul pe care îl are de supraveghere a pieței, va fi activ în a identifica aceste situații și în a acționa în mod corespunzător, în conformitate cu prevederile acestei ordonanțe”.

Legea anti speculei prevede amenzi pentru cei care umflă nejustificat prețurile, lucru care s-a întâmplat destul de des în ultima perioadă.

„Odată cu adoptarea ordonanței, executivul va putea emite o hotărâre, în situații excepționale precum stare de război, stare de urgență, alertă, criză, valabilă pentru maxim 6 luni, în care vor fi stabilite produsele în risc speculativ”, a declarat vicepreședintele Consiliului Concurenței, Dan Virgil Pascu.

Pentru aceste produse/categorii de produse/servicii vor fi interzise:

  1. a) practicarea unor prețuri nejustificat de mari;
  2. b) limitarea producției sau a vânzărilor;
  3. c) acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

Pe baza acestei hotărâri, comercianții care vor crește nejustificat prețurile, vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 50 de mii de lei si 500 de mii de lei, pentru persoane juridice, e precizat astăzi Ministrul Economiei, Florin Spătaru. Sancțiunea minimă pentru persoane fizice este de 5500 de lei.