Social

Guvernul a decis să nu mai majoreze salariul minim! Coaliția nu are bani pentru toate promisiunile făcute

salariul minim sursă foto: capital.ro prime primă
sursa foto: arhiva companiei

Guvernul a decis să nu mai majoreze salariul minim de la 3.300 la 3.700 de lei brut. Această măsură urma să fie aplicată începând cu 1 iulie, conform solicitării prim-ministrului Marcel Ciolacu, însă PNL și patronatele s-au opus.

Potrivit unor surse politice citate de Antena 3 CNN, noul termen pentru majorarea salariului minim va fi stabilit după cele patru runde de alegeri. O nouă ședință a coaliției de guvernare este programată pentru luna iunie. În cadrul căreia se va stabili data la care va avea loc creșterea salariului minim.

În prezent, există opinii divergente în cadrul coaliției, unii susținând menținerea datei de 1 iulie pentru majorare. Însă, sunt necesare discuții suplimentare cu patronatele și sindicatele. Asta deoarece, conform liberalilor, acestea nu ar fi de acord cu data propusă.

De asemenea, Executivul se confruntă cu multiple cheltuieli în acest an. Este vorba inclusiv despre majorările salariale începând cu luna iunie pentru angajații din Educație, Sănătate și Asistență Socială, pentru care nu sunt suficiente fonduri disponibile în buget. Asta în ciuda creșterii încasărilor raportate de Ministerul Finanțelor.

Ministerul Finanțelor raportează că unele ministere și-au alocat deja anticipat fondurile pentru salarii. Astfel, este necesară identificarea altor surse de finanțare pentru majorarea planificată în luna iunie.

De asemenea, începând cu luna septembrie, coaliția de guvernare trebuie să găsească resurse pentru a onora promisiunile de majorare a veniturilor pentru pensionari. Recalcularea pensiilor necesită peste 10 miliarde de lei, sumă care nu a fost încă găsită.