Lifestyle

Guvernul a împrumutat iar bani. Când vor trebui rambursați și ce dobânzi colosale s-au plătit anul trecut

Guvernul a împrumutat iar bani. Când vor trebui rambursați și ce dobânzi colosale s-au plătit anul trecut

Ministerul de Finanțe a redeschis două emisiuni de obligațiuni și a împrumutat de pe piețele internaționale două miliarde de euro. Potrivit Bloomberg, scandența va fi peste trei și respectiv șase ani.

Este al doilea împrumut care a fost luat în ianuarie de pe piețele externe. Primul, în valoare de 4 miliarde de dolari, a fost încheiat în primele zile ale lui 2023.

”Prin această reemitere de bonduri, Guvernul majorează sumele atrase de la investitori pe structura iniţială a celor două emisiuni de obligaţiuni şi poate emite cu primă faţă de cuponul iniţial. Poate de exemplu să atragă până la 2 miliarde de euro din emisiunea de 750 milioane de euro”, susțin cei de la Bloomberg.

România are nevoie pentru 2023 de 160 miliarde de lei

Potrivit informațiilor oferite de economiști, pentru anul acesta România ar avea nevoie de o finanțare estimată la 160 miliarde de lei. Conform normelor de la Ministerul de Finanțe, țara noastră poate face anul acesta împumuturi echivalente cu 4,4% din PIB, probabil în jur de 68 de miliarde lei.

România mai are voie să se mai împrumute încă 92 miliarde de lei, dar acești bani vor trebui folosiți pentru plata datoriilor mai vechi.

Premierul spune că PIB-ul pentru 2023 a crescut

Săptămâna trecută, premierul Nicolae Ciucă a declarat înaintea ședinței de guvern că PIB-ul României, va fi în 2023, mai mare cu 50 de miliarde de euro, decât cel din 2022, adică cu un procent de 4,9%.

”Este o creștere semnificativă”, a comentat premierul Ciucă. Anul trecut, Guvernul lui Nicolae Ciucă a cheltuit doar pentru dobânzile de anul trecut nu mai puțin de 30 miliarde de lei. Este o creștere cu 60% față de 2021, când dobânzile la creditele luate de guvern au fost de 18 miliarde de lei.

„Comparativ cu anul precedent, plăţile de dobânzi aferente portofoliului de datorie publică s-au majorat cu 11,11 mld lei ca urmare a creşterii ratelor de dobândă în contextul inflaţionist manifestat îndeosebi începând cu a doua parte a anului 2021, atât pe plan intern cât şi internațional, cât şi ca urmare a incertitudinilor generate de conflictul armat din Ucraina”, au menționat Finanţele.