Actual

Guvernul, împotriva „păcănelelor”. Ce reguli stricte vor fi implementate

Publicitatea pentru jocurile de noroc, limitată
sursa foto: wikipedia.com

Guvernul, împotriva „păcănelelor”. Jocurile de noroc reprezintă un mare pericol pentru mulți cetățeni. Din dorința de a se îmbogăți, oamenii ajung să iți cheltuie economiile la aceste jocuri care promit câștiguri. Există mulți români care sunt dependenți de sălile de jocuri. Acest obicei poate avea și un impact psihologic destul de relevant.

Oficialii doresc să reglementeze activitatea acestor operatori de jocuri de noroc la nivelul țării. Ministerul Finanțelor a implementat un proiect de Ordonanță de Urgență, care impune reguli stricte.

Guvernul, împotriva „păcănelelor”

Operatorii de săli de jocuri de noroc vor avea de făcut anumite modificări. Aceștia vor avea de suportat reguli mai stricte impuse de stat. Propunerea de Ordonanță de Urgență impune reglementări mult mai stricte. Cu privire la funcționarea companiilor de jocuri de noroc din România

Guvernul, împotriva „păcănelelor”. OUG a fost emisă de Ministerul Finanțelor, iar Guvernul s-ar putea să o adopte săptămâna aceasta. Documentul susține că vor fi impuse taxe mai mari. De asemenea, nu va mai fi permisă prezența alcoolului la nivelul acestor săli. În această inițiativă, se prevede faptul că operatorii trebuie să aibă sediul social în România.

Taxe mai mari

Proiectul de OUG care reglementează jocurile de noroc din România a fost publicat marți seară. Noile reguli sunt semnificativ mai stricte și stipulează taxe mai mari pentru companiile de jocuri de noroc. Atât pentru licențiere, cât și pentru garanțiile depuse.

Operatorii vor plăti taxe mai mari. Nivelul garanțiilor pentru asigurarea riscului de neplată va crește. De asemenea, acesta va fi calculat în funcție de veniturile companiei. Cei care au venituri de până la 5.000.000 euro pe an, vor avea de plătit 500.000 de euro. Cei care se situează între 5.000.001 și 20.000.000 euro pe an, vor suporta costul de  800.000 euro. În plus, pentru cei cu venituri de peste 20.000.001 euro, suma va fi  1.000.000 euro. Acest lucru se aplică în cazul jocurilor de noroc tradiționale, cu excepția cazinourilor.

Jocurile de noroc online

Guvernul, împotriva „păcănelelor”. Taxele pentru jocurile de noroc online vor fi calculate tot în funcție de venituri. Operatorii vor avea de plătit între 1.000.000 și 5.000.000 de euro. Potrivit informațiilor Ministerului Finanțelor, taxele urmează să fie mult mai mari în 2025. Acestea nu vor mai fi calculate în funcție de venit. Toți operatorii vor fi nevoiți să achite aceeași sumă.

Limitarea publicității

Guvernul dorește ca publicitatea să fie limitată. Jocurile de noroc sunt extrem de expuse, din punct de vedere al promovării agresive. Astfel, oficialii doresc sp limiteze acest lucru. „Reclama și publicitatea pentru jocurile de noroc autorizate pe teritoriul național se face cu respectarea principiilor prevăzute la art. 10 alin. (3). Se posteaza la loc vizibil pe materialele de promovare seria și numărul licenței de organizare deținute de organizatorul de jocuri de noroc. (…)” se arată în proiectul de OUG.

Publicitatea va putea fi realizată prin intermediul mesajelor online. De asemenea, reclamele outdoor vor avea o limitare din punct de vedere al mărimii. „Publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care conțin informații cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc și reclama outdoor pentru jocuri de noroc, care depășește dimensiunea de 35 m2/panou/material publicitar, sunt interzise”, se mai arată în proiectul OUG, conform Digi 24 .