Actual

Guvernul oferă 10.000 de euro pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Află cum intri în program

bani cash numerar sursă foto: economedia
FOTO: ECONOMEDIA

Marcel Ciolacu, premierul României a trasmis astăzi, 10 august, opiniei publice prin canalul de comunicare Facebook, faptul că în perioada următoare pe masa Executivului european va ajune nou plan RePower Eu prin care Guvernul solicită o finanțare în valoare de 1,4 miliarde de euro.

Potrivit afirmațiilor prim-ministrului Ciolacu noul plan va fi trimis Comisiei Europene cel mai târziu la finalul acestei luni, după care, din posibila sumă de 1,4 miliarde de euro, 1,1 miliarde vor fi alocate pentru eficientizarea energetică a locuințelor prin achiziționarea panourilor fotovoltaice.

Declarațiile premierului Marcel Ciolacu

„1,1 miliarde de euro pentru români pentru panouri fotovoltaice și eficientizarea energetică a locuințelor! Noul plan ”REPowerEu”, în valoare totală de 1.4 miliarde de euro, pe care îl vom trimite la Comisia Europeană până la sfârșitul lunii august va fi axat pe programe dedicate direct românilor!”, a scris premierul Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Șeful Gyvernului a explicat că „600 de milioane de euro vor fi alocați pentru achiziția panourilor solare și a bateriilor pentru stocarea energiei”. Numărul beneficiarilor este estimat undeva la aproimativ 60.000 de gospodării urmând ca valoarea unui grant individual să fie de aproximativ 10.000 de euro cumulat.

Tototdată, se vor cheltui alte 500 de milioane de euro pentru amenajarea locuințelor în vederea diminuării consumului de energie și a facturilor cu până la o treime. În linii mari, o pondere semnificativă din finanțare va fi alocată persoanelor vulenarabile și celor din mediul rural.

La ora actuală numărul prosumatorilor adică a utilizatorilor care alimentează la rândul lor sitemul național de energie ar umra să depășească pragul de 130.000 datorită programului „ Casa Verde Fotovoltaice”, sau cel puțin așa a anunțat la finalul lunii iunie Andrei Antipa, vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Câți prosumatori sunt la ora actuală în România

„Noi ne ocupăm de celebrul program „Casa Verde„. (…) Suntem practic la a treia ediţie, sperăm ca să fie cea mai reuşită ca formă de organizare. Pe programul de anul acesta, unde am alocat două miliarde de lei, am transferat responsabilitatea analizei către instalatori, astfel încât să putem instala programele cât mai repede şi să nu le blocăm prin procese anevoioase de verificare.

Astăzi (joi, 22 iunie, n.r.) s-a încheiat ultima regiune de dezvoltare. Am încercat să-l împărţim (programul, n.r.) pe regiuni de dezvoltare şi de aceea avem mai multe sesiuni de înscriere, astfel încât să fie repartizat cât de cât uniform la nivel naţional şi să nu forţăm foarte mult reţelele, şi aşa încărcate până acum.

Odată cu finalizarea programului, vom reuşi să introducem, aşa cum ne-am propus, undeva la 80.000 de sisteme noi de fotovoltaice la nivel naţional, care împreună cu celelalte de la sesiunile precedente, vom ajunge la peste 120.000 – 130.000 de sisteme fotovoltaice pentru persoane fizice, la nivel naţional”, a precizat la vremea respecitvă Andrei Anipa, vicepreședinitele Administrației Fondului pentru Mediu, citat de Adevarul.ro.