Diverse

Guvernul Ungariei spune de ce pompează bani în Ardeal:„Prima cerere de autonomie a maghiarilor din Transilvania e de actualitate

Guvernul Ungariei spune de ce pompează bani în Ardeal:„Prima cerere de autonomie a maghiarilor din Transilvania e de actualitate

Declarația de la Cluj este un crez al maghiarilor din Transilvania și manifest pentru orice comunitate maghiară, susțin autoritățile de la Budapesta.

Printr-un comunicat citat de agenția maghiară de presă MTI, Katalin Szili, însărcinatul prim-ministrului ungar Viktor Orban, a afirmat recent că Declarația de la Cluj, prin care a fost formulată prima cerere de autonomie a maghiarilor din Transilvania, este de actualitate şi în prezent.

„Problema minorităţilor naţionale a reprezentat provocări politice şi sociale serioase nu doar în anii ’90, ci chiar şi astăzi”

Katalin Szili susține că Declaraţia, adoptată la data de 25 octombrie 1992, este nu doar un crez al maghiarilor din Transilvania, dar şi un manifest pentru orice altă comunitate maghiară din afara graniţelor Ungariei, din Bazinul Carpatic.

„Din păcate, putem menţiona şi experienţe amare ale minorităţilor naţionale şi evenimente tragice din trecutul recent, atât în lume, cât şi în regiunea noastră. Aşadar, problema minorităţilor naţionale a reprezentat provocări politice şi sociale serioase nu doar în anii ’90, şi nu doar în România, ci chiar şi astăzi”, a explicat însărcinatul prim-ministrului ungar.

Maghiarii din România nu vor să plece de aici, dar nici să se asimileze națiunii române

De asemenea, Katalin Szili a citat din Declaraţie, în care se afirmă, că maghiarii din România nu doresc să se desprindă sau să emigreze de pe meleagurile natale, dar nici nu doresc să se asimileze în naţiunea română.

Acestea reprezintă condițiile de bază pentru supraviețuirea maghiarilor din Transilvania. Dar, mai spune Katalin, dacă acestea vor fi diminuate, atunci maghiarii ar putea emigra. Pe de altă parte , Szili a afirmat că se lucrează la pachetul de legi privind minorităţile din România, ceea ce ar putea oferi un nou cadru pentru problema naţională din Transilvania. Nu în ultimul rând, acesta a precizat că una dintre prioritățile guvernului ungar este să ofere sprijin comunităților maghiare.

Sursă foto: stiridecluj