Social

Guvernul vine în sprijninul tinerilor! Sunt oferiți bani din fonduri europene pentru 50.000 de mii de persoane

Studenți, sursa foto Unibuc
sursa foto Unibuc

Peste 50.000 de elevi și profesori din România vor putea participa la programe de internship datorită unui ajutor financiar din fonduri europene, potrivit unui anunț din 4 mai al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Astfel, MIPE a lansat spre consultare publică aceste ghiduri de aplicare pentru patru proiecte viitoare care vor fi finanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 și Programul Educație și Ocupare.

Stagiile de practică vor fi esențiale pentru cei 50.000 de studenți, deoarece le oferă șansa de a-și pune în practică cunoștințele academice nou dobândite într-un cadru de lucru real, potrivit lui Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Guvernul pregătește 490 de apeluri

„Ele ajută la dezvoltarea abilităților practice, precum comunicarea și colaborarea într-un mediu de lucru, cât și la îmbunătățirea abilităților specifice necesare pentru industria sau domeniul de activitate. Prin intermediul stagiilor de practică, studenții și tinerii profesioniști pot face legături cu potențiali angajatori, își pot construi un portofoliu de proiecte și pot înțelege mai clar așteptările și cerințele din industria lor de interes. Sunt bani pe care îi investim în oameni, în abilitățile sau în bunăstarea lor, și care ne ajută să le oferim oportunități de dezvoltare aici, în țară.”, a transmis ministrul.

Marcel Boloș susține că membrii Executivului și-au propus o serie de proiecte ambițioase pentru anul curent, care vin în sprijinul sistemului educațional și al tinerilor. Aceste proiecte vor fi finanțate prin PNRR.

„2023 este un an intens în domeniul fondurilor europene, pentru că ne-am propus să lansăm 490 de apeluri de proiecte prin Politica de Coeziune și alte 44 prin PNRR. Primele ghiduri ale solicitantului pentru perioada 2021 – 2027, pentru proiecte finanțate prin Programul Tranziție Justă, au fost lansate în dezbatere publică în cursul săptămânii trecute, iar acum avem alte patru care pregătesc accesul la finanțare în domenii precum ocuparea, educația, dezvoltarea locală.

Sunt intervenții cu un profund impact social care creează oportunități pentru tineri să dobândească o educație și o calificare în acord cu cerințele angajatorilor, permit adulților să se adapteze, prin formare continuă, schimbărilor de pe piața muncii în contextul evoluțiilor tehnologice rapide și al digitalizării.”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Cine poate beneficia

Astfel, cele trei tipuri de investiții care au fost lansate prin Programul Educație și Ocupare, în valoare totală de 283 de milioane de euro, ar urma să fie în centrul acestor noi investiții europene. Un număr de 40.000 de elevi din învățământul profesional, tehnic și dual vor fi susținuți prin stagiile de practică, care au un buget de 102,37 milioane de euro. Membrii școlilor profesionale și tehnice sunt beneficiari eligibili pentru acest program.

Implementarea stagiilor de practică și a programelor de dezvoltare a abilităților antreprenoriale ale elevilor, inclusiv a antreprenoriatului verde, sunt activități care se califică pentru finanțarea propunerilor de proiecte studențești.

Sunt eligibili studenții de la instituțiile de învățământ superior aprobate, precum și persoanele angajate de către guvern, întreprinderi sau alte organizații relevante.

În plus, apelul de proiecte „Ține pasul”, care are un buget total de 111,83 milioane de euro, se adresează profesioniștilor care lucrează în domeniul progreselor tehnologice rapide. Astfel, cel de-al treilea proiect pe care MIPE l-a aprobat astăzi va oferi sprijin financiar pentru aproximativ 56 000 de angajați cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, potrivit Adevărul.