Actual

Pensiile românilor sunt vizate de renegocierea PNRR! Marcel Boloș: „Este o obligație pe care o avem”

bani marcel bolos
sursă foto antena 3 cnn

Renegocierea PNRR și măsurile suplimentare pe care guvernul le are în vedere în acest sens au fost discutate miercuri, 3 mai, de Marcel Boloș, ministrul delegat pentru Investiții și Proiecte Europene.

Potrivit ministrului pentru Investiții și Proiecte Europene, Marcel Boloș, Guvernul dorește ca PNRR să înlocuiască actualul plafon de cheltuieli de 9,4% din PIB pentru sistemul de pensii, care include și pensiile speciale, cu un indicator care, în aceeași măsură, să aducă „disciplină financiară”, dar fără a afecta posibilitatea actualizării sau majorării pensiilor în viitor. Potrivit ministrului, plafonul de 9,4% din PNRR din cadrul reformei sistemului public de pensii este pentru un „termen foarte lung” de 50 de ani.

Pensiile, vizate de renegocierea PNRR

„Este o obligație pe care o avem de a renegocia PNRR. Contextul ne obligă la această negociere. Plafonul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile și capitolul investiții sau influențele de preț la anumite domenii fac necesară negocierea”, a spus Marcel Boloș, miercuri, la Realitatea PLUS.

Marcel Boloș a fost întrebat și despre acordarea unor noi categorii de vouchere către românii care se află în situații financiare dificile. „

„Noi la renegocierea PNRR avem această propunere să sprjinim gospodăriile și investițiile la tranziția verde. Vouchere pentru gospodăriile populației pentru a implementa un proiect pilot cu emisii zero și independență energetică astfel încât populația să poată gestiona cât mai bine prețurile la utilități”, a răspuns ministrul.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale?

Pentru a determina impactul macroeconomic asupra bugetului și pentru a stabili dacă îndeplinim condiția de sustenabilitate pentru cele trei reforme, condiție comună, Comisia a solicitat ca cele trei reforme cu impact bugetar semnificativ – pensiile speciale, pensiile generale și legea salarizării funcționarilor publici – să fie analizate din punct de vedere al impactului lor. Vorbind despre un subiect care stârnește interesul a milioane de români de rând, adică pensiile speciale, Marcel Boloș a declarat că: Noi dacă am face această reducere a pensiilor speciale și am rămâne cu plafonul de 9,4% din PIB n-am rezolva pe fond pe 50 de ani problema actualizării și a majorării pensiilor, pentru că avem aproape spre 115 miliarde de lei fondul de pensii general și 12 miliarde de euro în fondul de pensii speciale, ceea ce denotă că oricâte măsuri luăm în privința pensiilor speciale, mai avem nevoie și de alte măsuri pentru a creea spațiul bugetar necesar pentru sistemul de pensii”, a declarat oficialul din Guvern.

Boloș a precizat că alegerea de a prelua un alt minister după rotația cabinetului va fi făcută de coaliția de guvernare. PNL va alege portofoliile la nivel politic, iar această alegere va avansa profesioniștii. „Decizia este a coaliției de guvernare. La nivel politic, PNL va decide portofoliile și va fi o decizie care să aducă în față oameni profesioniști”, potrivit Digi24.