Social

Guvernul vrea să elimine 200.000 de locuri de muncă! Angajații din sistemul bugetar vor fi afectați

sursă foto: Wowbiz
sursă foto: Wowbiz

Administrația lui Marcel Ciolacu intenționează să elimine aproape 200.000 de mii de posturi din sistemul bugetar. Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a susținut aceste informații.

Guvernul urmărește eliminarea unor posturi vacante din structura organizatorică a administrației centrale în primul rând pentru a reduce cheltuielile. Șefii de instituții sunt plătiți mai bine ca urmare a acestor posturi vacante. Vor fi eliminate până la 200.000 de posturi, toate acestea fiind posturi bugetate.

Reducerea deficitului bugetar prin eliminarea posturilor

În urma acestor disponibilizări, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, recent numită în funcție, care l-a înlocuit pe Marius Budăi în urma plecării acestuia, a declarat, la 24 iulie 2023, că oficialii doresc o structură bugetară „mai simplă și mai eficientă” și că se vor economisi bani prin cheltuieli directe și indirecte.

Nu se vor face noi angajări, iar șefii de birouri nu vor mai fi plătiți pentru posturile pe care le ocupă, ci pentru numărul de angajați pe care îi supraveghează, potrivit Simonei Bucura.

Ministrul Muncii a explicat apoi cum funcționează indemnizația șefilor de birouri, care se bazează pe posturile pe care le ocupă, indiferent dacă sunt sau nu ocupate, și nu pe numărul real de salariați.

„Ne dorim un sistem bugetar mai suplu și mai eficient. Vor fi economii atât prin cheltuieli directe cât și indirecte. Prin cheltuieli directe, datorită faptului că aceste posturi, dispărând din organigramele instituțiilor, și în cazul celor unde se mai puteau face angajări, aceste angajări nu vor exista. Acele posturi vor fi posturi care nu vor mai crea cheltuieli bugetare.  Cheltuielile indirecte – gândiți-vă că și datorită acelor posturi neocupate existau șefi de birouri, șefi de servicii, directori în instituțiile publice care în mod automat primeau o remunerație mai mare”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Simona Bucura Oprescu a mai declarat că fiecare aspect al administrației publice centrale va fi analizat cu atenție și minuțiozitate, astfel încât „să vedem reorganizări ale instituțiilor, regândiri care să ne ducă într-o zonă în care să păstrăm un echilibru între cheltuieli sustenabile și servicii publice de calitate, dar mai ales performanță”, a spus ministru în cadrul unui interviu televizat.

Ce se întâmplă cu azilele de bătrâni?

Bucura Oprescu  a fost întrebată în cadrul aceluiași interviu și despre căminele de bătrâni, care reprezintă o preocupare majoră pentru legiuitori.

„Am tăiat în carne vie și, acolo unde vom găsi nereguli, vom continua să face lucrul acesta, dar având foarte mare grijă. Unu, ca de fiecare dată să punem interesul persoanei și mă refer la beneficiar, la vârstnici înainte. Doi, în toată această nebunie, să nu pierdem din vedere că sunt locuri în care astăzi îmi spuneau cei de la ANPIS, au fost aici, la un cămin, în București, de bune practici, dar reforma reală vine din altă parte. Vine de la faptul că la solicitarea premierului Ciolacu până la 31 august vom veni cu o nouă lege a asistenței sociale care își propune sp vină cu noi standarde, care își propune cu atât acreditarea, cât și licențierea să nu poată fi făcută decât cu vizite în teren, cu vizită la fața locului și să nu mai avem licențieri provizorii”, așa cum a declarat Simona Bucura Oprescu, potrivit Digi24.