Lifestyle

Harvard a stabilit care a fost cel mai rău an al omenirii. Moartea era la fiecare pas, peste tot pe Glob

Harvard a stabilit care a fost cel mai rău an al omenirii. Moartea era la fiecare pas, peste tot pe Glob
Arhivă

Ai fi crezut că cel mai rău an din istoria omenirii este legat de vreo boală, de vreo pandemie sau de vreun război mondial. Nici vorbă! Istoricii au descoperit care a fost cea mai rea perioadă trăită de om.

De-a lungul timpului, se remarcă cel puțin trei perioade nefaste care au îngrozit de-a dreptul omenirea. Cum a fost anul 1347, când ciuma a lovit Europa, sau cel de-Al Doilea Război Mondial (1941 – 1945) sau 1918, când pandemia de gripă a ucis peste 100 de milioane de oameni. Se pare că nu acestea au fost cele mai rele perioade, ci s-a întâmplat mult mai devreme, prin 536, potrivit Scient Alert.

Istoricul și arheologul Michael McCormick, din cadrul Universității Harvard, a ajuns la concluzia că 536 a fost începutul uneia între cele mai rele perioade trăite de om, iar anul în sine este perceput drept cel mai rău din toate timpurile. Acesta susține că situația la nivel global s-a îmbunătățit începând cu anul 640.

O ceață deasă a blocat soarele

În anul 536 s-a instalat o ceață deasă, din senin, care a blocat soarele, făcând că temperaturile să scadă brusc și să se instaleze ani de haos în întreaga lume. Seceta a făcut ravagii, grânele au fost distruse, iar de aici până la foamete a fost doar un pas. Mai mult, în China a nins vara.

La vremea respectivă, nicmeni nu a reușit să găsească o explicație la ceea ce se întâmpla. Nimeni nu a înțeles de ce un an întreg zilele au arătat ca noaptea.

Zăpadă amestecată cu cenușă vulcanică și praf

Recent, oamenii de știință au descoperit ce s-a întâmplat, de fapt, în 536. Aceștia susțin că de vină au fost o serie de erupții catastrofice, iar dovezile se găsesc în inelele copacilor din Groenlanda, dar și în gheața din Antarctica.

Cercetătorii suțin că fiecare an din istorie poate fi analizat în nucleele de gheață, pentru că acestea se depun gradual. Așa s-a ajuns la concluzia amintită, iar analiza recentă a unui nucleu din ghețarul Colle Gnifetti, aflat la granița dintre Elveția și Italia, dovedește încă o dată același lucru.

În anul 536, zăpada s-a amestecat cu cenușa vulcanică și praf, ceea ce indică o erupție masivă. Un astfel de episod s-a repetat și în 540 și a făcut ca situația să se înrăutățească. Iar în 541 când a apărut și ciuma, suferința și moartea au atins cote maxime.

Cea mai rea perioadă a ținut 100 de ani

Oamenii de știință au descoperit că finalul acestei perioade extrem de grele a fost în anul 640, idee susținută de stratul de plumb găsit în nucleul de gheață. Acesta era extras și folosit pentru fabricarea monedelor, moment care arată că viața socială începea să-și revină.