Social

Hrănirea corectă în primele 1.000 de zile de viață ale copilului este crucială, reprezentând baza pentru restul vieții

Hrănirea corectă în primele 1.000 de zile de viață ale copilului este crucială, reprezentând baza pentru restul vieții
desprecopii.com/ facebook.com

În Statele Unite ale Americii, ratele mortalității infantile și materne sunt unele dintre cele mai ridicate dintre țările bogate, cu disparități rasiale și etnice mari.

Inițiativa celor „1.000 de zile”

Pentru a dezvolta un plan unificator pentru politici și sisteme adecvate de îmbunătățire a securității nutriționale și a bunăstării familiilor vulnerabile, FHI Solutions (o organizație nonprofit care își propune să îmbunătățească rezultatele nutriționale la scară globală) a creat ceea ce se numește inițiativa celor „1.000 de zile”.

Inițiativa  „1.000 de zile” se bazează pe presupunerea că cele 1.000 de zile dintre sarcină și a doua zi de naștere a unui copil sunt cruciale și pun bazele pentru restul vieții unui individ.

Scopul inițiativei „1.000 de zile”

Noua inițiativă își propune să ofere sprijin pentru îmbunătățirea sănătății mamei și creșterea și dezvoltarea optimă a copiilor.

Într-o serie specială de articole științifice care va fi publicată în Jurnalul American de Sănătate Publică (AJPH) pe 26 octombrie 2022, o echipă internațională de experți va prezenta starea științei, nevoile de cercetare și o agendă de politici pentru mame și nutriția copiilor în SUA.

Precizările specialiștilor

În acest sens, un studiu realizat de Heather Hamner, un om de știință în domeniul sănătății la Centers of Disease Control and Prevention (CDC), dezvăluie decalajele multiple dintre aportul alimentar al femeilor însărcinate, sugarilor și copiilor mici și Departamentul Agriculturii din SUA și Departamentul Ghidurile dietetice pentru sănătate și servicii umane  pentru americani, 2020-2025.

 Conform Dr. Hamner:

  • consumul mediu de grăsimi saturate, zaharuri și sodiu este mai mare decât cel recomandat
  • 75 % dintre sugari nu sunt hrăniți exclusiv cu lapte uman în primele șase luni de viață
  • majoritatea copiilor cu vârsta cuprinsă între 12-23 de luni nu mâncă cantitățile recomandate de legume, fructe și lactate

„Avansarea eforturilor legate de cercetare și supraveghere, programe și comunicare și diseminare ar putea ajuta în mod pozitiv și echitabil să influențeze sănătatea și bunăstarea mamelor și copiilor”, a scris dr. Hamner.

Un alt studiu, realizat de Blythe Thomas, directorul inițiativei “1.000 de zile”, stabilește un plan care unifică politicile și sistemele de nutriție maternă și infantilă, subliniind patru sectoare în care ar trebui luate măsuri imediate:

  • dezvoltarea timpurie a copilului
  • îngrijirea sănătății
  • filantropia
  • relațiile cu guvernul SUA

”Atingerea securității nutriționale în primele 1.000 de zile va necesita, în cele din urmă, colaborare multisectorială și acțiune pentru a sprijini pe deplin familiile în care trăiesc, învață, lucrează, se joacă și se adună”, a explicat Thomas.

Într-o a treia lucrare, dr. Kofi Essel, medic pediatru comunitar la Spitalul National de Copii, susține că o schimbare de paradigmă cu privire la importanța orientării nutriției și nutriției este crucială pentru îmbunătățirea îngrijirii clinice.

„Această schimbare necesită un efort colectiv care să-i activeze pe pediatri să lucreze în colaborări intersectoriale pentru a influența schimbarea alături de industrie, cercetători și chiar educatori pentru copilărie. Este nevoie ca pediatrii să-și folosească vocile pentru a sprijini politica locală care schimbă peisajul alimentar, sprijină politica națională care sporește securitatea nutrițională pentru familiile noastre și transformă educația medicală pentru furnizorii actuali și viitori”, a sfătuit dr. Essel, potrivit earth.com