Diverse

Aparatele de păcănele și istoria lor pe scurt

Aparatele de păcănele și istoria lor pe scurt

Aparatele de sloturi (slot machines), cunoscute în România mai degrabă sub numele de păcănele, sunt prezente peste tot: de la sălile de jocuri, agențiile loto, barurile modeste și până la cazinourile mari, resorturile de cazinouri luxoase și cazinourile virtuale.

Păcănelele aduc profit foarte mare afacerilor din domeniul jocurilor de noroc pentru că sunt rapid și ușor de jucat, se bazează strict pe noroc, ceea ce este în avantajul cazinoului. Datorită modului simplu de funcționare sunt preferate de jucători și datorită ratei mare de câștig pentru cazinou sunt preferate de către deținătorii de business-uri din domeniu.

Frenezia aparatelor de sloturi nu este recentă. Datează de peste 100 de ani când a fost inventat primul astfel de aparat. De atunci, s-au menținut în top și s-au remarcat prin ecranele cu imagini atractive, fundalul sonor antrenant și speranța că la următoarea tragere de manetă va pica jackpotul uriaș.

Unele păcănele care au jackpoturi progresive pun la bătaie sume uriașe de ordinul zecilor de milioane de dolari (sau lei dacă de referim la România), astfel că este de înțeles adrenalina care îi cuprinde pe jucători când se așează în fața aparatului de joc.

Odată cu apariția internetului, “nebunia” păcănelelor a cuprins și mediul virtual. Pot fi jucate în cazinouri online sau pe platforme care oferă diverse și diverse alte jocuri precum ruletă gratis, poker, blackjack, zaruri etc.

Apariția sloturilor

Până să ajungă atât de populare în mediul virtual, aparatele de sloturi au cunoscut perioade de glorie în cazinouri și saloane de jocuri de noroc din lumea reală, în urmă cu zeci de ani.

Istoria păcănelelor începe în 1891 în New York când Sittman și Pitt au dezvoltat o mașină de jocuri de noroc, care a fost un precursor al aparatelor de slot moderne. Conținea cinci tobe cu un total de 50 de fețe de cărți și se baza pe poker. Aparatul s-a dovedit extrem de popular, iar curând după invenția acestui aparat, multe baruri din oraș îl aveau.

Sloturile așa cum sunt cunoscute acum au fost inventate în 1895 în San Francisco de către un tânăr mecanic bavarez pe nume Charles August Fey. El s-a stabilit în San Francisco după ce a emigrat din Europa și a călătorit prin Statele Unite timp de aproximativ 10 ani.

Deși aparatele de slot au fost inventate anterior de către Sittman și Pitt, Fey a proiectat prima unitate cu trei role cu o caracteristică revoluționară – plata automată.

Mașina inventată de Fey se numea Liberty Bell și avea cinci simboluri – inimi, diamante, pică, potcoave și un clopot al libertății. Aparatul a devenit extrem de popular, iar Fey și-a instalat și a gestionat mașinile de slot în mai multe saloane din San Francisco.

Șapte ani mai târziu, mașinile de joc au fost interzise în California, dar cu toate acestea aparatele lui Fey au continuat să fie produse. S-a găsit o portiță de scăpare pentru Liberty Bell: din cauză că acordarea de premii în bani devenise ilegală în statul natal, simbolurile inițiale au fost înlocuite cu simboluri de fructe, iar plata câștigurilor se făcea în gumă de mestecat și alte dulciuri.

În ciuda faptului că aparatele de sloturi au fost scoase în afara legii, mașina inventată de Charles Fey a avut un succes enorm. Practic, atunci s-a dat startul euforiei păcănelelor care se menține și astăzi, la peste o sută de ani distanță.

Cinci ani mai târziu, la Chicago, Herbert Mills a produs o mașină de slot de monede, numită Operator Bell. În doar un an, aparatele lui Mills au fost instalate în majoritatea magazinelor de tutun, saloane, săli de bowling, bordeluri și frizerii. A avut un foarte mare succes și Operator Bell.

Evoluția de la mijlocul secolului XX

Timp de o jumătate de secol, aparatele de slot au funcționat pe sistemul mecanic. În anii ’60 a fost inventat Money Honey, primul aparat de slot complet electromecanic. Chiar dacă mânerul nu mai era necesar la acest tip de aparate, a fost păstrat pentru nu îi induce în eroare pe jucătorii care erau obișnuiți cu vechiul model de slot machines.

Aparatul Money Honey a avut un succes uriaș. Datorită acestui aparat de joc, sloturile electromecanice au ajuns să domine piața.

Primul slot video a fost dezvoltat în 1976 de o companie din Vegas numită Fortune Coin. Inițial, acesta a fost disponibil doar în Las Vegas Hilton Hotel, dar apoi a primit aprobare pentru a se extinde.

Revoluția online-ului

Extinderea internetului la nivel global a dus la tranziția pe care probabil toată lumea a prevăzut-o: transferarea păcănelelor în cazinourile online.

A fost o adevărată mană cerească pentru iubitorii sloturilor. Ce poate fi mai simplu decât să îți încerci norocul din confortul propriei case, fără să te mai înghesui în mulțimea din cazinourile terestre.

Mulțumită dezvoltatorilor de software, acum jocurile de slot sunt mult mai complexe și mult mai atrăgătoare. Tematicile sunt atât de diverse încât într-un singur cazinou online poți găsi sute, poate chiar peste o mie de variante de păcănele.

Orice tematică îți trece prin minte o găsești la jocurile de păcănele online. Spre deosebire de jocurile de masă obișnuite, cum ar fi zaruri, ruletă sau blackjack, sloturile au teme foarte diverse. Unele chiar urmează un fir epic care îl motivează pe jucător să continue să rotească rolele.

Cazinourile vin și cu bonusuri sub formă de runde gratuite. Acesta este un alt motiv pentru care sloturile se mențin în fruntea clasamentului preferințelor jucătorilor.

Concluzie

Aparatele de sloturi au o istorie lungă și popularitatea lor nu pare să se încheie vreodată. Nu contează dacă premiul este în bani sau în gumă de mestecat, nici dacă tragi de manetă sau dai un click pentru a activa rolele. Senzația de plăcere este aceeași, iar dorința de a câștiga marele premiu este la fel ca în urmă cu peste o sută de ani.