Diverse Social

Iată cine poate ieși la pensie în 2023. Condițiile care trebuie îndeplinite 

Iată cine poate ieși la pensie în 2023. Condițiile care trebuie îndeplinite 
edirect.e-guvernare.ro

Pensia pentru limită de vârstă poate fi obținută la atingerea vârstei standard de pensionare dacă a fost îndeplinită condiția stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii.

După cum se știe, vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați, iar atingerea ei depinde de data nașterii.

La momentul actual, pensiile din țara noastră, deci și cea pentru limită de vârstă, sunt reglementate de Legea nr.263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice. De câțiva ani,  actuala legislație trebuia înlocuită, însă Legea nr.127/ 2019 privind sistemul public de pensii, care stabilește noile reglementări, a fost amânată iar, pentru anul 2024, de această dată. Și deoarece vârsta minimă de pensionare este raportată la data nașterii, putem afla cine poate ieși la pensie în 2023.

Cine poate ieși la pensie pentru limită de vârstă anul acesta

Pot cere să iasă la pensie persoanele care ating vârsta standard de pensionare în 2023 și  îndeplinesc și condiția stagiului de cotizare.

Astfel:

  • pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.
  • pentru femei, vârsta standard de pensionare este, de principiu, de 63 de ani, dar ea va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. De exemplu, în 2023, femeile se pot pensiona la 62 și 62 de ani și o lună (în funcție de perioada anului)

Condițiile de pensionare pentru limită de vârstă în 2023 în cazul bărbaților

Lucrurile sunt destul de simple în cazul pensionării bărbaților. Mai exact, se vor putea pensiona în 2023 bărbații care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare: cel puțin 15 ani munciți legal.

Se precizează că există bărbați care pot ieși la pensie mai devreme, respectiv cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă). Prin urmare, aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Condițiile de pensionare pentru limită de vârstă în 2023 în cazul femeilor

Și în cazul femeilor trebuie îndeplinite cerințele minime de vârsta și de cotizare, iar vârsta la care acestea pot ieși la pensie diferă. Potrivit legii pensiilor, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani.

De altfel, această limită nu a fost încă atinsă, ca în cazul bărbaților, ci crește în fiecare an, până o va atinge în 2030. În cazul femeilor este diferit și stagiul complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani.

De asemenea, la fel ca în cazul bărbaților, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare (cea din tabelul de mai sus) dacă au lucrat în condiții grele, proporțional cu perioada de timp lucrată astfel.

Femeile au, totodată, și opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani, cu precizarea că cele care optează să lucreze până la 65 de ani, chiar dacă se puteau pensiona, nu se mai pot răzgândi după ce au luat această decizie, potrivit avocatnet.ro.