Actual

Iată cum poți obține 20.000 de lei de la stat! Începe programul „Casa Verde”

Bani Sursa foto capital
Sursa foto capital

Potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna, programul Casa Verde, care oferă finanțare pentru instalarea de panouri solare, începe azi, 28 aprilie, iar pe 15 mai, se vor deschide și înscrierile pentru depunerea cererilor. Acest program oferă 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

„Undeva în jurul datei de 15 mai va începe înscrierea persoanelor fizice în program. Înscrierea în etapa a doua a persoanelor fizice se va face într-un termen de trei zile lucrătoare pentru fiecare regiune de dezvoltare a ţării, asta înseamnă 24 de zile lucrătoare.

Imediat după ce va porni sesiunea pentru validarea instalatorilor vom face public şi calendarul pentru persoanele fizice. După înscriere, e un termen de 90 de zile în care persoanele fizice trebuie să ia legătura cu instalatorii, cei validaţi pe lista pe care o vom publica la nivel naţional. Unii se pot duce să instaleze şi în altă regiune, nu avem o problemă cu asta” a spus Laurenţiu Neculaescu, preşedintele AFM.

Ministrul Mediului a fost chestionat de jurnaliști în legătură cu  o eventuală simplificare a programului Casa Verde pentru energie solară, deoarece instalatorii de instalații solare susțin că, de fapt, acesta s-a complicat în loc să se simplifice.

20.000 de lei pentru panouri fotovoltaice

Vorbind despre procesul de acordare a fondurilor, ministrul a declarat că: „În niciun caz nu este mai îngreunat. Înţeleg supărarea unor instalatori care nu mai decid ei cine să beneficieze de această finanţare. Programul porneşte cu înscrierea instalatorilor pe 28 aprilie, cu lansarea primului apel de cereri de finanţare pe 5 mai, după care, din două în două zile, se vor lansa, pentru fiecare regiune în parte.

Descărcăm de o presiune sistemul informatic astfel încât nu toată ţara aplică în acelaşi timp, ci aplicaţiile, cererile de finanţare se vor încărca de către beneficiari pe regiuni. Bugetul pe regiuni se stabileşte proporţional cu numărul de case individuale intabulate pe fiecare regiune în parte. beneficiarii potențiali sunt cei care dețin casele individuale intabulate”, a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna, potrivit Economedia.

Potrivit oficialului, anul trecut, instalatorii erau responsabili de compilarea cererilor, de selectarea celor care urmau să fie încărcate în sistem mai întâi și mai târziu, și chiar de selectarea celor care ar fi fost eligibile pentru finanțare.

Modelul de anul trecut a fost greșit

„A fost un model greşit pe care a trebuit să-l ducem la bun sfârşit pentru că a fost pe o finanţare parţial europeană şi unde regulile au fost stabilite de la bun început şi ele nu puteau fi modificate în timpul jocului. Am închis acel apel de proiecte. Anul trecut, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a semnat peste 40.000 de contracte. Anul acesta se încarcă buletinul de identitate şi extrasul de carte funciară, acestea sunt cele două documente cu care se poate încărca orice cerere de finanţare, trebuie să demonstreze în acelaşi timp că nu are datorii la bugetul local şi la bugetul de stat, atât”, a mai spus Tanczos Barna.

Din cele peste 27.000 de cereri primite pentru prima sesiune din 2019, au fost acceptate puțin peste 15.000. Cu toate acestea, pentru unele persoane procesul  a durat până la trei ani. Alte 39.000 din cele peste 43.000 de cereri care au fost depuse începând cu 2021 au fost aprobate în 2022.

Multe altele au rămas blocate, în principal pentru că a fost necesar să se refacă o parte din documentația care era deja în dosar, deoarece devenise depășită. Autoritățile se gândesc acum să modifice procedura și să acorde comunităților influență asupra examinării dosarelor. Cei care solicită finanțare de până la 20.000 de lei pentru a-și instala panouri solare pe casă vor putea depune din nou cereri de finanțare începând cu 5 mai, când autoritățile vor deschide o nouă sesiune a programului.