Economic

Se ieftinește untul! Prețul a scăzut cu aproape 40%

ieftineste-untul
Sursa foto gustoase.net

În contextul creșterilor de prețuri și majorărilor de impozite există și vești bune: se ieftinește untul. Prețul se apropie acum de cel din 2021.

O veste buna pentru mulți români: se ieftinește untul! Produsul, care este unul dintre cele mai consumate alimente din România, are acum un preț cu mult mai mic față de anul trecut. Este adevărat însă că, în 2022 ajunsese să se vândă și cu până la 720 de euro suta de kilograme. A fost un preț record, analiștii estimând că ar putea anunța o posibilă criză.

În prezent, însă prețul cu care se vinde untul în prezent este cu mult mai mic. Motivul – a înregistrat scăderi semnificative începând din luna iunie a acestui an. Astfel, față de aceeași perioadă a anului 2021, diferența de preț este de doar 33 de euro.

Cu cât se ieftinește untul

La nivelul Uniunii Europene, prețul mediu al untului a ajuns la 438 de euro la suta de kilograme. Și săptămâna aceasta, prețul produsului a scăzut din nou, fiind cu 0,8% mai ieftin decât săptămâna trecută.

Potrivit datelor transmise de Comisia Europeană, în prezent prețul untului este cu 38% mai mic raportat la perioada similară a anului trecut. Astfel, untul a ajuns din nou la prețul din 2021, când, în aceeași perioadă, prețul mediu al untului, direct de la poarta fabricii, era de aproximativ 405 euro.

Se continuă astfel evoluția descendentă începută în iunie 2023. Aceasta a început să fie vizibilă chiar de la începutul acestui an, când prețul mediu al untului scăzuse la 563 de euro. Raportat la valoarea record atinsă în iulie 2022, când se atinsese maximul de 727 de euro. Valoare care s-a menținu până la începutul toamnei – în septembrie 2022, prețul mediu era de 724 de euro la suta de kilograme.

Efectele încep să se vadă și pe piața locală. În 2022, România a produs 9.940 de tone de unt. În ușoară scădere față de anul anterior, când producția fusese de 10.220 de tone. Anul acesta însă, conform ui Național de Statistică, în iulie, unităţile procesatoare au colectat o cantitate de lapte de vacă mai mare cu 7,4%. Majorarea cantității colectate a dus la o producție de unt crescută cu 15,4%. La acest rezultat a contribuit însă și faptul producția de brânzeturi s-a diminuat cu 5,3%.

Uleiul se scumpește

Dacă untul se ieftinește, în schimb uleiul se scumpește. Nu orice ulei însă, ci cel de măsline.

Conform celor mai recente statistici, prețul acestuia a crescut cu peste 100%, atingând noi recorduri în luna august. Cauza principală a acestei evoluții este reprezentată de seceta severă care a afectat principalele ţări producătoare. Mai ales producătorii tradiționali de ulei de măsline din zona Mării Mediterane.

Spania, care este cel mai mare producător şi exportator de ulei de măsline din lume, s-a confruntat vara aceasta cu o secetă severă. Peninsula Iberică a înregistrat o vară extrem de fierbinte, cu o temperatura medie mai mare cu 1,3°C decât în mod normal. Acest fapt a dus la scăderea producţiei de ulei de măsline la aproximativ 610.000 de tone. Reducerea a fost de peste 50%, raportat la cu producțiile din anii anterior, când se produceau între 1,3 și 1,5 milioane de tone anual.

Din acest motiv, tona de ulei de măsline se comercializează luna aceasta la un preț de 8.900 de dolari, conform dailybusiness.ro.