Social

Imagini de colecție din copilăria Regelui Mihai I. Cum arăta copilul cu coroană, ultimul REGE al românilor

Imagini de colecție din copilăria Regelui Mihai I. Cum arăta copilul cu coroană, ultimul REGE al românilor

Imagini de colecție din copilăria Regelui Mihai I. Cum arăta copilul cu coroană, ultimul REGE al românilor. La 25 octombrie 1921, la orele 19.30 prinţesa moştenitoare Elena a dat naştere unui băiat. Naşterea a fost complicată şi un timp s-a crezut că mama şi copilul nu vor scăpa cu viaţă.

Regele Ferdinand a ţinut o cuvântare prin care anunţa poporul despre naşterea micului principe şi care suna astfel: „astăzi Pronia Cerească a hărăzit Dinastiei un nou vlăstar. A.S.R. Principesa Moştenitoare Elena a României a dat naştere unui principe, care a primit numele de Mihai. Sunt încredinţat că întreg poporul român, care atât în clipele de bucurie ca şi în cele de grea cumpănă a fost necontenit sprijinul Tronului şi al Dinastiei, va sărbători cu însufleţire fericitul eveniment împreună cu Mine şi Familia Mea. Dragostei poporului Meu prea iubit şi bravei mele armate le încredinţez pe Principele nou născut. Dat în Palatul Bucureşti, în ziua de 25 octomvrie anul 1921“.

Un copil dolofan şi sănătos, cu gropiţe în obraji

În cadrul vieţii de la Curtea Regală, preocuparea principală a Elenei era fiul său Mihai, care se făcuse un copil dolofan şi sănătos, cu gropiţe în obraji şi chiar dacă se mai ocupa de el o bonă, Elena urmărea cu bucurie schimbările de la o zi la alta în procesul creşterii. Mihai era un copil voinic şi inteligent, care a început să vorbească mai târziu, dar era foarte rapid la alte activităţi, astfel că, la trei ani ştia să folosească un aparat de fotografiat, la patru ani călărea un ponei, iar la şase ani conducea o maşinuţă. „Tot la şase ani – spunea biograful mamei sale – devenise român get beget, căci învăţase limba la fel de bine ca şi engleza pe care o învăţase prima. Din copilărie şi-a arătat însuşirea care îi va rămâne şi la maturitate şi anume aceea că detesta să-şi exprime sentimentele în faţa altora. Rareori reacţiona chiar şi la efuziunile mamei sale dacă mai era cineva de faţă, şi numai dacă era singură cu el putea ea să-şi exprime toată afecţiunea şi se putea bucura de toate drăgălăşeniile lui“.

Despre domnia sa scurta si despre viata din exil se cunosc multe lucruri, dar putini sunt cei care stiu ce copilarie a avut Regele Mihai.

Fotografiile urmatoare reprezinta clipe ale unei istorii ce a apus la trecerea în neființă a Majestății sale. Imaginile au fost colorizate de Jecinci si publicate pe pagina de FacebookIstorie în culori, poytivit Historia.

Regele Mihai I, care s-a stins din viata pe 5 decembrie 2017, la 96 de ani, in locuinta sa din Lausanne, Elvetia, a fost adus in Romania pentru totdeauna.

Imagini de colecție din copilăria Regelui Mihai I. Cum arăta copilul cu coroană, ultimul REGE al românilor