Lifestyle

Imagini tulburătoare surprinse de astronauți în timpul atacurilor din 11 septembrie 2001

Imagini tulburătoare surprinse de astronauți în timpul atacurilor din 11 septembrie 2001

Frank Culbertson, alături de doi cosmonauți ruși, se afla pe Stația Spațială Internațională în momentul atacurilor din 11 septembrie 2001. A reușit să filmeze unul dintre cele mai mari nenorociri pe care le-a avut vreodată America.

Aflat la 400 de kilometri deasupra Pământului, Culbertson a reușit să ia o cameră video când a văzut o rafală de fum care se ridica din New York, mai ales din sal doilea dintre Turnurile Gemene și să filmeze căderea acestuia. Ulterior, într-un documentar din 2014, intitulat „Astronauts: Houston We Have a Problem”, astronautul a povestit cum a fost acel moment.

„Am putut vedea această pată mare gri care învăluia sudul Manhattanului”

„Am căutat și am găsit o cameră video şi o fereastră îndreptată în direcţia potrivită. Cerul era senin în acea zi. Am putut vedea cu ușurință New York-ul. O mare coloană neagră de fum ieșea din oraș și, în timp ce am dat zoom cu camera video, am putut vedea această pată mare gri care învăluia sudul Manhattanului. Ceea ce vedeam era căderea celui de-al doilea turn”, a povestit astronautul.

Ulterior, a stabilit o legătură cu cei de la NASA, pentru a fi sigur că familia sa nu are nici un fel de probleme: “M-am simțit bine să vorbesc cu soția mea pentru a afla că ea și copiii sunt bine”, a spus el.

Osama bin Laden a fost prins după zece ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie

Grupul terorist Al-Qaeda, condus de Osama Bin Laden, și-a asumat responsabilitatea pentru atacurile din 11 septembrie. Ulterior, fostul secretar de stat american Colin Powell a declarat că acest lucru constituie o declarație de război împotriva Statelor Unite. Osama bin Laden a fost prins la zece ani de la dezastru. Luni întregi a fost filat și a fost găsit în Abbottabad, la câteva sute de kilometri nord-est de Islamabad și ucis pe 2 mai 2011.

La această acțiune a participat o trupă specială de comando americană care făcea parte dintr-o unitate specială a marinei americane. Osama a fost împușcat în cap și în piept de soldații americani, iar operațiunea a durat 40 de minute. Alături de bin Laden și-au pierdut viața trei bărbați și o femeie, printre care și unul din fiii lui bin Laden. Moartea lui bin Laden a fost confirmată  la un post de televiziune de președintele Barack Obama.

„Capul lui bin Laden s-a desfăcut în două, iar el a căzut la pământ”

„În mai puțin de o secundă, am țintit peste umărul drept al unei femei și am apasat de 2 ori pe trăgaci. Capul lui bin Laden s-a desfăcut în două, iar el a căzut la pământ. Am mai băgat un glonț în capul lui. Ca să fiu sigur” a povestit soldatul Robert O’Neill din cadrul trupelor speciale SEAL. El a scris ulterior cartea „The Operator”, în care vorbește despre cele aproximativ 400 de misiuni la care a participat și despre evenimentele care au dus la uciderea liderului Al-Qaeda.