Social

Imunitatea de grup, măsură costisitoare în lipsa unui vaccin. Raportul autorităților sanitare belgiene

Imunitatea de grup, măsură costisitoare în lipsa unui vaccin. Raportul autorităților sanitare belgiene

Studiile de seroprevalență ale autorităţilor sanitare belgiene estimează un număr cuprins între 10% şi 20% din populaţia Belgiei ce vor dezvolta anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2 după valul doi al pandemiei. Numărul rezultat se dovedește a fi imposibil în realizarea unei imunități de grup, fără ajutorul unui vaccin, iar numărul persoanelor decedate ar fi mult prea mare.

În timpul unei conferințe de presă susținută vineri, purtătorul de cuvânt al comitetului tehnic belgian de combatere a pandemiei COVID-19, Yves van Laethem a declarat:

”Mai multe modele estimează că, dacă ne-am îndrepta către o imunitate de grup doar pe cale naturală, am avea în ţara noastră cel puţin 60.000 de morţi”, adică un număr al deceselor de 4,3 ori mai mare decât cele 13.891 înregistrate până în prezent în Belgia. Prin urmare, unica opţiune este să aşteptăm un vaccin bun, să limităm contactele şi să respectăm măsurile”, a indicat acesta. El a confirmat opiniile conform cărora pentru o imunitate de grup este necesar ca un procent de minim 60-70% din populaţie să formeze anticorpi”.

Persoanele vindecate, imune pe viitor la virus?

Expertul belgian, nu poate garanta în ce măsură o persoană vindecată de COVID-19 va reuși să fie protejată de anticorpii dobândiți pe cale naturală. Procentul persoanelor care au anticorpi variază de la o regiune la alta în funcţie de cât de mult au fost afectate de epidemie şi, în orice caz, ”imunitatea de grup nu înseamnă dispariţia virusului în sine”.
În concluzie, imunitatea naturală de grup nu poate fi obţinută fără vaccin ”decât dacă suntem dispuşi să plătim un preţ extrem de ridicat în vieţi omeneşti şi al distrugerii sistemului sanitar”.

Belgia are 1.232 de noi cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, una dintre ratele cele mai ridicate din Europa, astfel că la sfârşitul lunii octombrie a intrat din nou în carantină, cu toate restricţiile privind deplasările şi contactele sociale aplicate în timpul valului epidemic din primăvară. Şcolile vor fi redeschise luni, după două săptămâni de vacanţă prelungită din cauza epidemiei.