Social

În ce zonă a supermarketului te poți infecta mai ușor cu COVID-19?

În ce zonă a supermarketului te poți infecta mai ușor cu COVID-19? Profesorul Silviu Gurlui, conferențiar la Facultatea de Fizică Al. I. Cuza din Iași, a spus că zona spațiilor frigorifice este cea mai vulnerabilă. Acesta a declarat pentru Radio Constanța particulele sunt reținute în acea zonă și „sunt presate”.

Silviu Gurlui recomandă oamenilor să nu petreacă foarte mult timp în aceste raioane.

„Aș vrea să fac o paralelă. Cu toții știm cum arată un smog. E o perioadă când așa numita inversiune termică, când temperatura la sol este mai mică decât la altitudine și atunci vedem un nor, un val de particule, o ceață care se formează aproape de pământ.

Acesta se numește smog. Un fenomen similar se întâmplă și în spațiile comerciale, în zona spațiilor frigorifice. Aici, pentru că temperatura este mai joasă, particulele vin de sus, coboară și sunt oarecum reținute mai jos.

Aceste particule pot conține din nefericire și particule cu viruși. Sunt reținute acolo, sunt presate, exact ca la smog se întâmplă. Și odată ce sunt presate acolo ai șanse mai mari să te întâlnești cu ele. Toate aceste particule caută să iasă pe margini, în zona de intrare a acestor spații frigorifice.

Aceste zone sunt, în opinia mea, cele mai vulnerabile, pentru că fluxul de aer este mare și pot împrăștia mult mai repede aceste particule. Sfatul meu este să nu zăbovim foarte mult în spațiile frigorifice și să fim cu atât mai atenți în zonele de intrare în aceste spații”, a explicat omul de știință.

Maryland Today | Wearing Surgical Masks in Public Could Help Slow ...

„Trebuie să avem grijă ce măști purtăm”

Profesorul Gurlui a atras atenția asupra importanței purtării măștilor de protecție. Acesta a explicat că o mască foarte bună protejează chiar și în jur de 90%. Iar o mască mai puțin bună ( similară unui un șervețel cu un singur strat), poate proteja în jur de 50%.

„Cele mai bune sunt măștile medicale. Dar de foarte multe ori oamenii nu au posibilități să și le achiziționeze pentru că sunt foarte scumpe și atunci apelăm la materiale pe care le avem acasă.

E bine să știm ce eficiență au aceste materiale privind reținerea particulelor foarte mici, este vorba despre particule de 0,3 micrometri care pot purta acest virus. Putem purta măști din țesături de bumbac. Uneori sunt foarte utile (și sunt foarte ieftine) filtrele de aspirator.

Ele rețin aproape 90% dintre aceste particule, o eficiență comparabilă cu masca chirurgicală. De asemenea, materialele din care confecționăm masca nu trebuie să rețină apa. Trebuie să avem grijă ce măști purtăm”, a mai spus Silviu Gurlui.