Diverse

În China a apărut un nor în culorile curcubeului. Ce indică, de fapt, acest fenomen?

În China a apărut un nor în culorile curcubeului. Ce indică, de fapt, acest fenomen?
indiatimes.ro

În natură, nu există unul, ci multe fenomene fascinante care ne pot tăia respirația…Un astfel de fenomen unic, de altfel, care arată irizații colorate  formate pe un nor, a apărut în China.

O porțiune însemnată pe cer în zona orașului chinez Haikou, din provincia Hainan a fost acoperită de un nor în culorile curcubeului.

Cum se formează acest „curcubeu”

Acest curcubeu este cunoscut sub numele de “nor eșarfă” sau „pileus” și se formează prin răcirea și condensarea aerului umed forțat în sus. Când lumina soarelui este la unghiul corect, ea difractează între picături și cristalele de gheață din nor, creând o culoare de curcubeu.

Potrivit SKYbrary: „Un pileus, numit și nor eșarfă sau nor șapcă, este un nor mic, orizontal, care apare deasupra unui cumulus (nori separați sub formă de grămezi, dezvoltați mai mult pe verticală) sau cumulonimbus (nor dens, înalt, asociat cu furtuni și instabilitate atmosferică). Norii Pileus sunt adesea de scurtă durată, cu norul principal de sub ei ridicându-se prin convecție pentru a-i absorbi”.

FOTO stirileprotv.ro

Norii Pileus se formează în momentul în care aerul din jurul unui turn cumuliform se ridică atât de repede încât se condensează într-o formă netedă de umbrelă sau ca o glugă odată ce atinge punctul de rouă. Prin urmare, aceste formațiuni sunt, de obicei, indicatori ai vremii severe și a unui pileus.

În acest sens, SKYbrary precizează: „Pilei se pot forma, de asemenea, deasupra munților, nori de cenușă, nori pirocumulus din erupția vulcanilor și niște nori ciuperci cu detonări nucleare de mare randament”.

Uneori, în norii pileus se văd culori strălucitoare irizante, pe măsură ce lumina soarelui este difractată prin picăturile de apă din nor, care sunt mai puternice.

Alteori, se pot observa mai mulți nori pileus unul deasupra celuilalt.

Reacțiile internauților

După ce imaginile au devenit virale pe Twitter, au apărut și o serie de comentarii, cum ar fi:

„Este o nebunie. Așa cum un curcubeu și un nor au avut un copil…”

„Toată viața mea s-ar schimba dacă aș vedea aceasta în realitate”, citează și stirileprotv.ro