Economic

În Marea Britanie lucrurile nu sunt tocmai roz. Banca Angliei va majora ratele pentru a 13-a oară consecutiv

Banca Angliei Sursa foto Economica.net
Sursa foto Economica.net

Banca Angliei va majora joi ratele dobânzilor pentru a 13-a oară consecutiv, la o zi după ce datele privind inflația au fost din nou peste așteptări, investitorii fiind împărțiți cu privire la amploarea noii majorări.

Economiștii întrebați de Reuters săptămâna trecută au fost unanimi în privința faptului că BoE va majora dobânzile de la 4,5% la 4,75%, cel mai ridicat nivel din 2008 încoace, de la 4,5%.

Ce se întâmplă cu economia britanică?

Însă, după ce inflația s-a menținut la 8,7% în luna mai, investitorii estimau la 45% șansele ca BoE să opteze pentru o mișcare mai amplă și să majoreze ratele cu o jumătate de punct procentual, chiar și în condițiile în care temerile legate de impactul asupra deținătorilor de credite ipotecare și de riscul unei recesiuni se amplifică.

„Cred că este o decizie foarte fin echilibrată”, a declarat Tomasz Wieladek, economist șef european la firma americană de investiții T. Rowe Price, care preconizează că cel puțin trei dintre cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară vor vota pentru o majorare de jumătate de punct.

Economia Marii Britanii, care a fost lovită de șocul Brexitului, precum și de pandemia COVID-19 și de creșterea prețurilor la gaze provocată de invazia Rusiei în Ucraina, a evitat o recesiune așteptată pe scară largă până în 2023, deși creșterea pare să fie de minim 0,25% în acest an, potrivit previziunilor BoE.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte mari economii bogate, producția abia și-a revenit la nivelurile anterioare pandemiei. Cu toate acestea, cele două citiri ale inflației de la ultima majorare a ratei dobânzii de către BoE, în luna mai, au fost ambele mai mari decât se aștepta.

Inflația, o problemă reală pentru Anglia

„Este destul de clar că problema noastră cu inflația este un pic mai gravă decât în alte părți”, a declarat Charles Bean, fost viceguvernator al BoE, pentru postul de radio BBC, adăugând că ar vota pentru o majorare de jumătate de punct procentual acum, dacă ar mai fi încă la banca centrală.

Un alt fost responsabil cu stabilirea ratei dobânzii la BoE, Martin Weale, a declarat că slaba creștere a productivității Marii Britanii și lipsa de forță de muncă înseamnă că o recesiune se anunță în momentul în care ratele dobânzilor vor crește.

„Reducerea cererii în economie este foarte probabil să ducă la o recesiune”, a declarat acesta pentru Sky News.

De asemenea, gospodăriile își văd acum facturile ipotecare crescând, media noilor rate fixe pe doi ani crescând miercuri la 6,15%, în anticiparea unor noi creșteri ale ratelor.

Cât vor mai crește ratele?

Piețele financiare estimau că BoE va continua să majoreze ratele până când acestea vor ajunge la 6%, cel mai ridicat nivel din 2001 încoace, mai mult decât Rezerva Federală a SUA, care este văzută înăsprind cu doar un sfert de punct în plus, și decât Banca Centrală Europeană, despre care investitorii se așteaptă că ar putea acționa de două ori mai mult.

„Marea Britanie are o problemă de inflație deosebit de gravă”, a declarat Krishna Guha, vicepreședinte la firma americană de consultanță bancară de investiții Evercore.

Premierul Rishi Sunak, care s-a angajat să reducă la jumătate inflația în acest an în încercarea de a recâștiga sprijinul alegătorilor înainte de alegerile naționale așteptate în 2024, a declarat că susține pe deplin eforturile BoE de a domoli prețurile.

„Simt o responsabilitate morală profundă de a mă asigura că banii pe care îi câștigați își păstrează valoarea”, a spus premierul britanic.

Sky News a declarat că membri anonimi ai guvernului au crezut că guvernatorul Andrew Bailey a eșuat în munca sa.

Va scădea inflația în perioada următoare?

Banca centrală a prognozat luna trecută că inflația prețurilor de consum, care a atins un maxim al ultimilor 41 de ani de 11,1% în octombrie 2022, va scădea la puțin peste 5% până la sfârșitul acestui an și va fi sub ținta de 2% la începutul anului 2025.

O scădere semnificativă a inflației este aproape inevitabilă, pe măsură ce prețurile energiei scad de la vârfurile de anul trecut.

Însă Megan Greene, noul responsabil politic al BoE, care se va alătura luna viitoare Comitetului de politică monetară, a declarat săptămâna trecută că aducerea inflației de la 5% la 2% s-ar putea dovedi o sarcină mai dificilă decât scăderea inițială. Inflația de bază, care elimină prețurile mai volatile pentru a arăta o tendință de bază, a crescut în luna mai la un nivel maxim al ultimilor 31 de ani.

Wieladek, care a lucrat în cadrul BoE între 2008 și 2015, a declarat că salariile par să continue să crească cu o rată anuală de aproximativ 6%, aproape de două ori mai mare decât nivelul compatibil cu o inflație de 2%, având în vedere lipsa de lucrători disponibili pentru mulți angajatori.

În deceniile anterioare, creșterea salariilor din Marea Britanie a încetinit doar după o creștere mare a șomajului, iar Wieladek a estimat că BoE ar trebui să organizeze o recesiune care să împingă șomajul la 6,0%-6,5%, de la 3,8% în prezent, pentru a obține acest lucru acum.

„Din păcate, Banca Angliei se află într-o situație în care va trebui să crească până când se va rupe ceva”, a spus el.

Cei mai mulți economiști sunt mai puțin sumbri și cred că este mai probabil ca ratele să atingă un vârf de aproape 5%, deoarece recentele scăderi ale costurilor energiei și ale materiilor prime afectează prețul altor bunuri și servicii.

„Prețul pieței pentru mult mai multe creșteri ale ratelor s-ar putea inversa destul de repede, mai ales dacă inflația mai slabă este în cele din urmă aliată cu presiunile salariale mai ușoare”, au scris strategii de la Nomura.