Categories: ActualLifestyleSocial

În Polonia, oamenii stau la cozi uriașe în fața minelor pentru a cumpăra cărbune. Care este motivul?

Polonezii stau cu zilele la cozi și dorm în mașini ca să-și cumpere cărbune pentru iarnă: „Îmi amintesc de comunism, dar e mai rău”

Zeci de autovehicule (camioane, tractoare cu remorci, maşini private) s-au aliniat în fața minei Lubelski Wegiel Bogdanka din estul Poloniei. Aceasta se întâmplă întrucât polonezii se tem că nu vor avea cu ce să se încălzească la iarnă, iar acest lucru îi face să stea cu zilele la coadă ca să cumpere cărbune.

Temerea a apărut după măsurile luate de UE

Un număr de aproximativ patru milioane de locuințe din Polonia sunt încălzite cu cărbune, iar situația s-a complicat după ce Uniunea Europeană a impus un embargo asupra acestui combustibil importat din Rusia. Cererea în creştere a forţat minele controlate de stat să raţionalizeze vânzările.

De ce polonezii preferau cărbunele rusesc

Anual, Polonia produce peste 50 de milioane de tone de cărbune, dar cel important din Rusia este folosit mai des pentru încălzirea locuințelor datorită preţurilor competitive şi pentru că este vândut în bucăţi mai potrivite, ca dimensiune, pentru uz casnic.

Ce eforturi fac oamenii pentru a se asigura pentru iarnă

Un pensionar de 57 de ani, pe nume Artur, a condus aproximativ 30 de kilometri din localitatea de unde stă și până la mina din estul Poloniei, în speranța că va putea să cumpere câteva tone de cărbune pentru el şi familie. Bărbatul s-a așezat cu mașina personală la o coadă de camioane, tractoare cu remorci şi alte autoturisme și a dormit în ea timp de trei nopți.

FOTO digi24.ro

Declarația unui oficial al Camerei de Comerț pentru Cărbune din Polonia

În acest context, Lukasz Horbacz, şeful Camerei de Comerţ pentru Cărbune din Polonia: „Toaletele au fost montate astăzi, dar nu există apă curentă. Asta depăşeşte orice imaginaţie, oamenii dorm în maşinile lor. Îmi amintesc de vremurile comuniste, dar nu mi-a trecut prin minte că am putea reveni la ceva şi mai rău”, a spus bărbatul. Arthur se încălzește cu cărbune, iar gospodăria sa este una dintre cele 3,8 milioane de locuințe de Polonia care se confruntă acum cu creșteri de prețuri și cu penurii. Țara sa și UE au impus un embargo asupra cărbunelui din Rusia în urma declanșării războiului din Ucraina.  Principalul motiv al penuriei este embargoul care a dat piaţa peste cap”.

În cursul zilei de vineri, 26 august 2022, Mina Lubelski Wegiel Bogdanka a vândut combustibil pentru aproximativ 250 de gospodării şi a continuat vânzările în weekend, pentru a reduce timpii de aşteptare, a declarat Dorota Choma, un purtător de cuvânt al minei, pentru Reuters, citat de digi24.ro

Cu toate că oficialii polonezi au transmis de mai multe ori că Polonia va avea suficient combustibil, oamenii se tem de ce este mai rău. În anul 2021, Polonia a importat aproximativ 12 milioane de tone de cărbune, dintre care 8 milioane de tone proveneau din Rusia, potrivit sursei citate.

Beatrise Braha

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

2 zile ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

2 zile ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

2 zile ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

3 zile ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

3 zile ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

3 zile ago

Parteneri

  • EDITURA DE CARTE

Steaua, de la CSA la FCSB

This website uses cookies.