Lifestyle

În Portugalia a fost descoperit cel mai mare schelet de dinozaur din Europa

În Portugalia a fost descoperit cel mai mare schelet de dinozaur din Europa
earth.com

Paleontologii din Portugalia au descoperit scheletul fosilizat a ceea ce ar putea fi cel mai mare dinozaur găsit vreodată în Europa.

Probabil, rămășițele aparțin unui Sauropod

Potrivit oamenilor de știință, se crede că rămășițele găsite sunt cele ale unui Sauropod, un dinozaur erbivor de 12 metri (39 de picioare) înălțime și 25 de metri lungime, care a cutreierat Pământul în urmă cu aproximativ 150 de milioane de ani.

Paleontologul Elisabete Malafaia, de la Facultatea de Științe a Universității din Lisabona, a declarat următoarele: „Este unul dintre cele mai mari exemplare descoperite în Europa, poate în lume”.

Când au fost descoperite oasele de dinozaur

Oamenii de știință portughezi și spanioli au descoperit oasele de dinozaur în grădina unei case de lângă Pombal, în centrul Portugaliei, la începutul lunii august 2022.

Conform celor precizate de Malafaia, printre oasele colectate, au găsit rămășițele unei coaste lungi de aproximativ trei metri.

Fragmentele de oase au fost văzute pentru prima dată în 2017

Pentru prima dată, fragmente de fosile au fost observate la fața locului în anul 2017, în timp ce proprietarul își săpa propria grădină pentru a o extinde.

Atunci, proprietarul  a contactat paleontologii, care au dezgropat o parte din scheletul dinozaurului la începutul lunii august 2022 și de atunci scheletul este supus examinărilor ample de către oamenii de știință.

Sauropodele au gâtul și cozile lungi în mod caracteristic și sunt printre cele mai mari animale care au trăit vreodată.

Fosilele ar aparține unui brahiosaurid („reptilă cu brațe”)

Fosilele descoperite la situl Monte Agudo din Pombal sunt considerate a fi cele ale unui brahiosaurid, care a trăit în perioada Jurasicului superior.

Faptul că vertebrele și coastele au fost găsite în aceeași locație și în poziția în care ar fi fost în anatomia dinozaurului este „relativ rar”., citează sciencealert.com

„Nu este obișnuit să găsim toate coastele unui animal ca acesta, darămite în această poziție, păstrându-și poziția anatomică inițială. Acest mod de conservare este relativ neobișnuit în înregistrările fosile ale dinozaurilor, în special sauropodelor, din Jurasicul superior portughez”, a declarat Elisabete Malafaia, cercetător postdoctoral în geologie la Universitatea din Portugalia, potrivit earth.com