Diverse

Darwin avea dreptate: Mersul pe două picioare este vechi de 7 milioane de ani. Cum au ajuns cercetătorii la această concluzie

Darwin avea dreptate: Mersul pe două picioare este vechi de 7 milioane de ani. Cum au ajuns cercetătorii la această concluzie
Foto: realitatea.md

În anii 1870, Charles Darwin a ghicit că mersul pe două picioare a fost scânteia de la care a început evoluția oamenilor. De-a lungul timpului, teoria lui a fost contestată și a trecut prin zeci și mii de opinii contradictorii. Până astăzi când ultimii cercetători atestă că Darwin avea dreptate.

Evrika! Darwin avea dreptate: Mersul pe două picioare este vechi de 7 milioane de ani. Cum au ajuns cercetătorii la această concluzie

Cel mai vechi strămoș cunoscut al omenirii mergea pe două picioare și se putea cățăra în copaci ca o maimuță, potrivit unui studiu efectuat prin analiza unor oase vechi de 7 milioane de ani.

Cercetătorii au analizat fosilele de Sahelanthropus tchadensis, descoperite acum 21 de ani în deșerturile din Ciad, Africa centrală, și au ajuns la o concluzie, pe care au popularizat-o acum.

Descoperirea a avut impactul unei mici bombe nucleare

La acea vreme, se spunea că descoperirea a avut „impactul unei mici bombe nucleare”, deoarece a împins linia ancestrală a hominizilor, care duce la Homo sapiens, cu un milion de ani în urmă.

Întrebarea dacă specia a mers în poziție verticală a fost până de curând fără răspuns. Acum, cercetătorii din Franța spun că sunt „destul de încrezători” că Sahelanthropus era într-adevăr biped.

Acești strămoși au fost hominizi, sau specii mai strâns înrudite cu oamenii decât cimpanzeii, și marchează o etapă timpurie a divergenței noastre evolutive”, a spus Daniel Lieberman, profesor de biologie evolutivă umană și paleoantropolog la Universitatea Harvard, dar care nu a participat ca specialist la studiul nominalizat.

Oasele brațelor, picioarelor și un craniu aproape complet, găsite în Ciad în 2001, au fost analizate aprofundat în acest studiu. Totuși, nu este clar dacă acestea toate provin de la aceeași ”persoană”, a spus unul dintre autorii studiului, Guillaume Daver, profesor asistent de paleontologie la Universitatea din Poitiers.

Analiza membrelor oferă dovezi în plus că hominizii mergeau pe două picioare acum aproximativ 7 milioane de ani.

Este ceea ce a pus descendența umană pe o cale evolutivă separată de verii noștri, maimuțele”, a spus specialistul Lieberman.

Un alt cercetător, ca o completare, a ținut să precizeze:

Este destul de puțin probabil ca strămoșul comun pe care îl împărtășim cu cimpanzeii să arate ca un cimpanzeu”, a explicat Franck Guy, cercetător la Universitatea din Poitiers, unul dintre autorii studiului.

Evrika: Charles Darwin a ghicit că mersul pe două picioare a fost scânteia de la care a început evoluția oamenilor.

„Am dovedit că Darwin avea dreptate, ceea ce e minunat”, a conchis Lieberman.