Actual Lifestyle

În premieră, gazul românesc a trecut Prutul și a ajuns cu bine în Republica Moldova, printr-o conductă nouă și directă

foto: playtech.ro
Infoactual

Ziua de 3 decembrie 2022 este o zi istorică. Pentru prima dată, gazul din România a trecut Prutul printr-o conexiune nouă și directă, conducta Iași-Ungheni.

În premieră, gazul românesc a trecut Prutul și a ajuns cu bine în Republica Moldova, printr-o conductă nouă și directă

România a început sâmbătă, la orele prânzului, exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni. La 4 decembrie 2022, gazul românesc era deja peste Prut, în Republica Moldova, unde a ajuns cu bine.

Pentru prima dată, se transportă gaze din România în Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a fost construit și finanțat în cea mai mare parte de Transgaz, iar conducta, cu o lungime de 150 de kilometri, pentru care Transgaz a plătit aproape 150 de milioane de euro, este menită să alimenteze zona Chișinăului cu gaze din rețeaua românească.

Pentru început, sunt trasferați peste 1 milion de metri cubi de gaze.

”A început transportul de gaze pe direcţia România – Republica Moldova. Sunt nominalizaţi 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcţionează normal”, au precizat oficialii companiei transportatoare de gaze, Transgaz, citați de media.

În Republica Moldova se află Gazprom care reprezintă Rusia și decide după bunul plac cum să crească prețurile sau să întrerupă gazul definitiv.

Consorţiul rus de gaze Gazprom a anunțat cu puțin timă în urmă că îşi rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze către Republica Moldova, din cauza restanțelor la plăți.

Menționăm că restanțele și facturile uriașe de plată ale Moldovei către Rusia se datorează în mare parte consumului Transistriei, regiune separatistă, pro rusă, dar pentru care Chișinăul plătește facturile la utilități, chiar și pentru așa zisul sistem de stat, cunoscut ca fiind de fapt o enclavă rusă.

Mai mult, compania rusească a ridicat suspiciuni conform cărora o parte din gazele destinate Moldovei, care trec prin conducte care traversează Ucraina, ar fi oprite de ucraineni. Acuzația a fost respinsă însă de partea ucraineană, în timp ce operatorii companiei Moldovagaz au precizat că au primit mereu volumele de gaze naturale indicate în documente.