Actual Politică

Premieră absolută: În ultimii 30 de ani Republica Moldova vine la nivel de ministru de Externe la o întâlnire NATO

Premieră absolută: În ultimii 30 de ani Republica Moldova vine la nivel de ministru de Externe la o întâlnire NATO
foto: Facebook Mircea Geoana

„Centrul de greutate al Europei se mută către Est”. A spus-o cât se poate de clar Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, care în aceste zile participă la ministeriala NATO de la București. România este în prezent „capitala” Alianței Nord-Atlantice și are ocazia unică de transforma avantajele strategice oferite de prezența pe Flancul Estic în câștiguri palpabile pentru populație. „Este o invitație ca țări ca România, ca Polonia, ca Cehia, să jucăm poate un pic mai ambițios, mai robust, și strategicul să se transforme în dividende de prosperitate”, a declarat numărul doi în NATO.

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani Republica Moldova vine la nivel de ministru de Externe la o întâlnire NATO

Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, al doilea om din Alianța Nord-Atlantică a explicat că este mândru că Jens Stoltenberg este în România, iar acesta își dorește ca „deciziile de aici să fie puternice, solide și să aibă impact pentru viața oamenilor, pentru siguranța, liniștea noastră”.

Mircea Geoană a participat luni, 28 noiembrie, la un interviu în cadrul emisiunii Observator de la Antena 1, în compania Alessandrei Stoicescu. Secretarul general adjunct al NATO  a explicat ce înseamnă să fim, pentru trei zile, capitala NATO.

Mircea Geoană, explicații despre marele eveniment NATO de la București

Acesta a explicat ce înseamnă pentru românul de rând, în materie de securitate, acest eveniment care vizează ca Marea Neagră să devină o zonă sigură față de ruși și planurile lor.

„Sunt mândru ca români să fiu alături de secretarul general în țara mea şi, într-adevăr, Bucureștiul și România suntem pe hartă și sper din toată inima ca deciziile de aici să fie puternice, solide și să aibă impact pentru viața oamenilor, pentru siguranța, liniștea noastră. Și pot să spun încă o dată și discuțiile pe care le avem aici, la București, şi cu secretarul de stat american și cu înalte formate, venim cu o nouă filozofie în ceea ce privește securitatea țărilor din NATO.

E o securitate militară și pe bună dreptate liderii de pe flancul estic cer ca NATO să facă mai mult și vom face mai mult: prezență mai numeroasă, sisteme de apărare antirachetă mai robuste, cibernetic. Evident că va trebui să construim și să nu uităm că Bucureștiul este astăzi la nivel de miniștri de externe o haltă între decizia de la Madrid, a summitului, a liderilor noștri, care au spus că vom merge pe flancul estic la un alt nivel, și summitul de la Vilnius, din iulie anul viitor, când va trebui să luăm decizii.

Deci anticipăm ca România să ajungă la nivel de brigadă destul de rapid. Chestiuni pe zonă cibernetică, chestiuni legate pe intelligence, chestiuni legate de spațiul extraterestru – venim cu o logică foarte, foarte integrată”, a explicat Mircea Geoană.

„S-a schimbat din mers modelul energetic al Europei, cu costuri foarte mari pentru populație”

Mircea Geoană a vorbit şi despre cât s-a schimbat din mers modelul energetic al Europei, cu costuri foarte mari pentru populație, cu inflație, cu griji pentru oameni, nu suntem indiferenți la aceste probleme.

„Vorbeam chiar astăzi la întâlnirea de la Guvern de dimensiunea militară dar și de reziliență. Și vom avea în a doua zi a ministerialei NATO de la București o discuție foarte importantă despre reziliență, independență energetică, o problemă foarte foarte importantă.

Se schimbă din mers modelul energetic al Europei, cu costuri foarte mari pentru populație, cu inflație, cu griji pentru oameni, nu suntem indiferenți la aceste probleme. Sunt probleme legate de atacuri cibernetice, de dezinformare, de aprovizionarea cu cereale.

România a tranzitat peste opt milioane de tone de cereale din Ucraina, cred că este o invitație și pentru a moderniza infrastructurile, pentru a participa la o reconstrucție care va veni a Ucrainei. Când ne gândim la securitate, nu ne mai gândim doar la securitate doar în sens strict militar, este foarte important fără îndoială, prezența militară americană, franceză, este foarte importantă. România nu are probleme de securitate tradițională. Lucrurile sunt complicate, dar România este pe mâini sigure, suntem în NATO, suntem aici să rămânem, nu avem aici probleme”.

Premieră absolută. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani Republica Moldova vine nivel de ministru de Externe la o întâlnire NATO

Mircea Geoană, Secretarul General adjunct al NATO a mai declarat că pentru prima dată în ultimii 30 de ani Republica Moldova vine nivel de ministru de Externe la o întâlnire NATO.

„Este o premieră absolută. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani Republica Moldova vine nivel de ministru de Externe la o întâlnire NATO. În sine este un mesaj foarte important. Încercăm să găsim soluții și cu partenerii din UE, pentru Republica Moldova, pentru Georgia, pentru Bosnia, dar pentru noi, pentru români, Republica Moldova este cel mai important dintre parteneri. Ministrul Apărării din Moldova a fost de două ori în trei săptămâni la sediul NATO, nu s-a mai întâmplat aproape niciodată asta. Încercăm să ajutăm Republica Moldova, e o țară neutră, respectăm acest lucru, dar avem nevoie să ajutăm Ucraina dar și Republica Moldova. (…) Moldova este un partener comun al NATO și al UE, de aceea este foarte interesată sinergia pe care noi o avem în relația NATO-UE-Moldova”.

„Va fi un pas crucial în consolidarea suportului de durată pe care aliații îl vor acorda Ucrainei”

Într-o postare pe Fcaebook, Mircea Geoană a scris că „Reuniunea miniștrilor de Externe din statele NATO, care începe mâine, are o relevanță strategică ridicată -discuțiile de zilele acestea, de la București, sunt extrem de relevante în pregătirea următorului Summit.

De asemenea, spune Geoană, va fi un pas crucial în consolidarea suportului de durată pe care aliații îl vor acorda Ucrainei, dar și pentru abordarea securității dintr-o perspectivă mult mai largă, care întărește întreaga societate.