Lifestyle

În Vinerea mare a început încă de dimineață împărțirea „paștilor”

În Vinerea mare a început încă de dimineață, în mod cu totul aparte față de obișnuitul ritual, împărțirea „paștilor”, după reguli stricte, impuse de actuala situație de urgență – un nou acord al autorităților cu reprezentanții Bisericii a stabilit detaliile.

În Orașul Otopeni, pe la ora 9.30, un tânăr echipat cu mască, mănuși și un coș a sunat la ușă și a oferit o punguță cu pâine sfințită. Acesta s-a oferit voluntar și a oferit și informații legate de activitatea s-a și cum trebuie să luăm ”paștile”.

 În Vinerea mare voluntarii vor împărți pâinea sfințită

Pâinea sfințită, stropită cu agheasmă și vin, este împărțită de către voluntari, la casele credincioşilor astăzi și mâine până la ora 17:00, dar și în prima zi de Paște, până la ora 12:00. „Paștile” se aduc acasă la cerere, de către personalul bisericilor, însoțit de maximum cinci voluntari cu echipament de protecție.

Îi veți recunoaște pentru că au pe braţ o banderolă albă și poartă un ecuson cu date de identificare, ștampilate de parohie. Credincioșii nu au voie să participe la slujba de Înviere, care se va desfășura în biserici, fără enoriași.

Aceștia vor aștepta acasă Lumina Sfântă, mâine, în Sâmbăta mare, începând cu ora 20:00. Oamenii vor primi Lumina Sfântă şi „paşte” din fața porții sau de la fereastră. Pentru cei care stau la bloc, un singur locatar cu echipament de protecție le va lua și le va împărți apoi vecinilor. În spitale, în centrele sociale și cele de carantină, Lumina Sfântă va fi împărțită de angajați ai MAI.