Actual

Încă o dronă căzută pe teritoriul României. Ce spune MApN

Încă o dronă căzută pe teritoriul României. Ce spune MApN
sursa foto antena 3

Războiul din Ucraina a avut un impact semnificativ la nivelul întregii lumi. Liderii mondiali stau în tensiune, pentru o eventuală situație în care acest conflict s-ar extinde. De asemenea, cetățenii se tem de posibile atacuri și o intrare în război. Conflictul din Ucraina își mută ușor zona de atac în porturile Dunării. Acest lucru face ca o încă o dronă să ajungă pe teritoriul țării.

Conflictele din Ucraina au dus la o stare de alertă pe teritoriul țării noastre. Ne aflăm la granița cu teritoriul ucrainean. Iar conflictele din zona Dunării au dus la căderea unor drone pe teritoriul țării.

Încă o dronă căzută pe teritoriul României

Potrivit informațiilor, o nouă dronă a căzut pe teritoriul României. Ministerul Apărării Naționale a transmis că a fost descoperit un crater provocat de o explozie. Acesta a fost găsit lângă Plauru.

O posibilă explozie a avut loc pe teritoriul țării noastre noaptea trecută. MApN a descoperit un crate provocat de o dronă pe teritoriul țării noastre. Locul impactului a fost într-o zonă cu vegetație. Aceasta se află în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la granița cu Ucraina.

Stare de alertă

MApN a detectat noaptea trecută un grup de drone care se îndrepta spre porturile ucrainene. Astfel, a fost anunțată o stare de alertă, cu privire la posibilitatea căderii unei drone în anumite zone specifice. Având în vedere conflictele din porturi, județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, sunt cele mai expuse riscurilor.

„Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 23.20, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 01.40, în data de 12 octombrie” a transmis MApN.

Investigații la fața locului

Echipe ale MApN s-au deplasat în zonă pentru a investiga situația. După ce Poliția de Frontieră a transmis că ar putea exista o dronă căzută pe teritoriul României. Acest eveniment a avut loc în apropiere de Plauru, în județul Tulcea. Autoritățile acționează împreună cu forțe și mijloace de la alte instituții din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.

„În jurul orei 5.00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetaţie aflată în apropierea malului drept al Braţului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru.” au transmis reprezentanții MApN.

În acest sens, după descoperirea probelor, au fost luate măsuri de securizare a zonei. Vor fi ridicate probe și va fi realizată o investigație. „Au fost luate măsuri de securizare a zonei şi au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor şi desfăşurarea investigaţiilor, conform procedurilor”, a mai transmis MApN.

Monitorizarea spațiului aerian

Autoritățile române au precizat că în actualul context de conflict, desfășoară constant misiuni de monitorizare a spațiului aerian.  „Forţele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spaţiului aerian şi de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situaţii” au precizat reprezentanții injstituției, conform ProTV .