Actual

Încă o grevă generală în România! Sindicatele din Finanțe extind protestele

inca-o-greva-generala-in-romania
Sursa foto: monitorcj

Cresc nemulțumirile angajaților la stat față de măsurile anunțate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar. Drept dovadă, se prefigurează încă o grevă generală în România. De această dată este vorba de angajații din Finanțe.

Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, susține că Guvernul nu s-a ținut de promisiunile făcute. Astfel, Executivul nu ar fi pus în aplicare angajamentele asumate de ministrul Finanţelor și organizaţiile sindicale pe 11 august.

Ca urmare, „perioada discuţiilor, negocierilor şi aşteptărilor de soluţionare amiabilă a luat sfârşit”, se arată într-un comunicat al federației. Conform liderului acesteia este luată în calcul declanşarea grevei la nivel național.

Potrivit sursei citate, mâine, 5 septembrie, Sindicatele din Finanţe au convocat Consiliul Naţional la București. Consiliul este organul de conducere colectiv care poate decide declanşarea grevei generale la nivel naţional. Măsura este o „reacţie la faptul că, după 10 zile de proteste, Guvernul nu a pus în aplicare angajamentele asumate”. Prin urmare, mâine se decide dacă va fi încă o grevă generală în România.

Condiții întrunite pentru încă o grevă generală în România

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe are semnăturile pentru susţinerea grevei generale de la 75% se mai arată în comunicat.
Reprezentanţii sindicali precizează că „în toate aceste ultime două săptămâni de proteste spontane, colegii noştri s-au comportat corect faţă de contribuabili şi şi-au respectat atribuţiile de serviciu în ceea ce priveşte colectarea veniturilor la bugetul statului, depăşind planul de încasări stabilit”.

Conform sursei citate, Biroul Executiv a solicitat o întâlnire premierului României, informându-l despre riscul escaladării conflictului. Reprezentanții sindicatelor au subliniat efectul repercusiunilor asupra bunei funcţionări a instituţiilor statului.

„Singurele dorinţe ale colegilor noştri se referă la respectarea angajamentelor asumate de către Guvern”, a subliniat Marica. Potrivit acestuia Executivul trebuie să acorde importanţa cuvenite acestui domeniu strategic, arată economedia.

Liderul sindical consideră că activitatea de colectare şi administrare a veniturilor, combaterea fraudei, evaziunii fiscale şi contrabandei ține de siguranţa naţională.

Ce promisiuni s-au obținut de la Guvern

Angajaţii din Administraţia Fiscală au organizat o grevă de avertisment pe 22 august. Angajații au protestat în toată ţară şi un miting a avut loc în faţa Ministerului Finanţelor.

Totodată, peste 18.000 de angajaţi ai Ministerului de Finanţe din toată ţara au declanşat proteste spontane pe 11 august. Angajații sunt nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Conform estimărilor liderilor sindicali, măsurile ar putea afecta peste 22.000 de angajați din sistem.

După discuțiile cu ministrul Marcel Boloș, liderii de sindicat au anunțat că renunță, temporar, la proteste. Aceștia au declarat că au reușit să obțină cinci promisiuni de la guvernanți:

– Ministerul Finanțelor se obligă că nu vor exista disponibilizări la nivelul aparatului propriu și unităților subordonate.

– Ministerul Finanțelor va elabora până pe 21 august proiectul de act normativ pentru egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată.

– Ministerul Finanțelor va susține introducerea familiei ocupaționale finanțe în viitoarea lege a salarizării.

– Ministerul Finanțelor va elabora statutul angajatului din finanțe, conform sindicatului Sed Lex.