Actual

Încă o plecare din USR. Fostul ministru Ciprian Teleman, provenit din PLUS, și-a spus „oful” pe Facebook

Încă o plecare din USR. Fostul ministru Ciprian Teleman, provenit din PLUS, și-a spus „oful” pe Facebook

Aseară, Ciprian Teleman a anunțat că se retrage din USR. Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu și-a explicat decizia într-un text postat pe pagina sa de Facebook și în câteva ore a primit câteva sute de comentarii. Majoritatea subliniau cât de vertical și bun politician este, dar și că, din cauza conflictelor interne din USR, pierderea unui om ca Ciprian Teleman va trage și mai jos partidul.

Din mesajul transmis, oricât de elegant a fost fostul ministru, provenit din PLUS, este clar că luptele interne continuă în USR.

Ciprian Teleman nu a spus ce va face în viitor, dacă se va alătura grupului lui Dacian Cioloș sau are altă perspectivă. Am înclina să credem că se va alătura lui Cioloș și grupului său, așa cum susțin și surse din partid.

În urmă cu trei zile publicam în Infoactual că și-au anunțat deja plecarea din USR europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pâslaru, Dragoș Tudorache și Alin Mituța. De asemenea, alături de Cioloș ar urma să plece din USR senatorii Ion-Dragoș Popescu (Dâmbovița) și Cosmin-Marian Poteraș (Dolj) și deputații Alin-Costel Prunean (Sălaj) și Lorant-Zoltan Sas (Bistrița-Năsăud).

Ciprian Teleman poate se va alătura sau nu grupului lui Dacian Ciolș, dar cert este că nu va părăsi politica.

„Nu cred în politica forței, cred în cea a dialogului și a consensului”

„Nu am vrut să fie public, dar a devenit public. Mă retrag din USR.

Aș vrea să spun care sunt motivele pentru a nu lăsa loc speculațiilor.

În acest moment USR are resursele necesare pentru a-și urma linia politică și fără contribuția mea.

Am intrat în politică și pentru a schimba imaginea politicianului într-una a decenței și a dedicării pentru interesul public. A fost primul mesaj pe care l-am transmis colegilor din MCID, că vreau să fim o instituție care își servește clienții. Nu cred în politica forței, cred în cea a dialogului și a consensului. Am contribuit la organizarea PLUS cu experiența dobândită în activitatea profesională. Am pledat necondiționat pentru fuziunea cu USR și cred în continuare că exploatarea complementarității celor două partide ar fi generat o valoare mai mare. Am înființat un minister pentru următorii 20 de ani în condiții politice complicate. Am lăsat două componente importante în PNRR, cea de digitalizare și cea de internaționalizare a cercetării, construite cu contribuția unor oameni extraordinari cărora le rămân recunoscător.

Nu am nicio ranchiună sau vreun resentiment.

Dimpotrivă, apreciez calitățile colegilor cu care am fost în Guvern și a multor colegi din USR PLUS. Am învățat din sfaturile sau din criticile lor.

Cred că politica are nevoie în continuare de resurse din afara ei. Are nevoie de specialiști în politici publice, în reformarea administrației, în digitalizare, în justiție, în sănătate. Are nevoie și de voci vehemente care să semnaleze abuzurile.

Experiența pe care am acumulat-o rămâne disponibilă celor care vor propune proiecte coerente de modernizarea a României.

Succes, USR, succes celor care cred în viitorul României!”

Ca USR să urce în sondaje e nevoie de „o altă gândire decât cea care ne-a adus aici”, crede Teleman

Un semnal destul de clar, despre ce se întâmplă în USR, a fost tras de Ciprian Teleman pe 21 mai, tot într-o postare pe pagina de Facebook. Era ziua în care Cătălin Drulă și-a anunțat candidatura la șefia partidului.

Colegul Cătălin Drulă și-a lansat candidatura pentru alegerea viitorului președinte al USR.

Am fost colegi în guvernul Cîțu și l-am apreciat pentru energia cu care a condus ministerul, un minister de altfel foarte greu și cu o istorie a corupției greu de egalat. Fără îndoială că pentru a reforma o astfel de instituție e nevoie de nervi foarte tari și de o gândire strategică de nivel înalt. Pot presupune că pentru dinamica lui a fost și apreciat și invidiat de către colegii din guvern. La fel pot presupune și că stilul lui direct și aparent necenzurat, total diferit de al meu, i-a adus și simpatia celor care rezonează cu asta dar și opusul ei.

Am văzut în cei douăzeci de ani, de când mai mult sau mai puțin am avut acces la “bucătăria“ organizațiilor, fie economice sau non-profit, că ele, mai devreme sau mai târziu, împrumută profilul celor care le conduc. Nu am vreun exemplu care să mă contrazică.

USR nu este într-un moment în care să poată experimenta politic la umbra unui capital electoral discreționar ba chiar sondajele spun contrariul, că e nevoie de un salt pe o altă curbă de creștere. Asta presupune o altă gândire decât cea care ne-a adus aici.
Mai știu un lucru căruia, la fel, nu i-am găsit un contraexemplu, că organizațiile nu pot da către exterior ceva mai bun decât dau în interior. Asta pune o presiune suplimentară pe viitoarea conducere a USR câtă vreme temperatura fuziunii nu oferă încă indicii concludente despre structura aliajului dintre USR și PLUS.
Pentru sănătatea politicii românești mi-aș dori să fie scrutinul intern care să pună membrii în situația unor alegeri greu de făcut, mai ales prin profilul candidaților și prin viziunea despre modernizarea României și mai puțin prin jocuri de numere și concursuri de carismă”.