Actual

Încă o zi liberă plătită pentru angajații români! Ce trebuie să faci pentru a o obține

Zile libere, sursa foto punctul.ro
sursa foto punctul.ro

Două noi măsuri care vizează educarea românilor în domeniul primului ajutor au fost inițiate.  Dacă vor urma cursul, toți angajații – indiferent dacă lucrează la stat sau în sectorul comercial – vor primi o zi liberă.

Angajatorii sunt responsabili pentru acoperirea integrală a costului timpului liber plătit pe care angajații îl primesc de la stat. Impozitul pe venit va fi folosit pentru a plăti acest lucru.

Cursul costă 200 de lei

Trebuie menționat faptul că angajatul trebuie să solicite ziua liberă pentru ca aceasta să fie acordată. Cursul durează aproximativ opt ore și costă 200 de lei.

„70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Am gândit un mecanism prin care nici să nu obligăm, nici să nu împovărăm angajatorii. Îi încurajăm pe cei care vor să urmeze cursuri de prim ajutor astfel încât, în situația producerii unor incidente, să poată ajuta pe cei în nevoie”, a declarat deputatul USR, Alin Apostol, unul dintre inițiatori.

Cursurile vor fi urmate la „instituţiile, asociaţiile, organizaţiile neguvernamentale sau persoanele juridice autorizate şi/ sau competente, potrivit legii, să organizeze şi desfăşoare aceste cursuri”.

S-a sugerat că acest program va permite instruirea de prim ajutor în școli. Potrivit stirileprotv.ro, educația pentru sănătate este acum o materie opțională în România și abia 5% dintre elevi aleg să o urmeze.

Ce zile libere prevede legea pentru angajații români

Românii au un număr foarte mare de zile libere în fiecare an. Potrivit legii, în România există 15 zile de sărbătoare legală. Trebuie remarcat, totuși, că din acest an au fost adăugate încă trei zile de sărbătoare legală pentru a acoperi diferența dintre zilele deja libere și weekend-uri. Astfel, pentru toți angajații de la stat, 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august sunt acum recunoscute ca sărbători legale.

„Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie zile libere pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal”, conform comunicatului emis de Ministerul Muncii.

Boboteaza și Sfântul Ioan sunt sărbătorite pe 6 și, respectiv, 7 ianuarie, prin urmare, începând din 2024, românii vor avea două zile libere în plus în luna ianuarie.

Românii pot beneficia în continuare de o serie de zile libere suplimentare, indiferent dacă sunt plătite sau nu. Acestea sunt protejate de Codul Muncii și atestate prin anumite acțiuni, reguli și politici interne ale companiilor. Fiecare angajat are dreptul la 20 de zile de concediu anual, însă anumiți angajatori pot oferi mai multe.

De asemenea, angajații au dreptul la un anumit număr de zile libere pentru evenimente familiale, cum ar fi căsătorii, nașteri și înmormântări. Angajații au la dispoziție 30 de zile de concediu fără plată. Cu toate acestea, acesta poate fi acordat o singură dată.