Social

Modificări aduse concediilor medicale! Cine beneficiază de zile libere în plus

concediu medical; sursă foto: impact.ro medicul de familie concediilor medicale
sursă foto: impact.ro

Un nou proiect legislativ prevede că angajații români vor putea solicita concediu medical pentru a-și îngriji copilul bolnav, dacă acesta are vârsta maximă de 12 ani. În prezent, legislația prevede acestă opțiune doar pentru angajații al căror copil are maxim 7 ani.

Proiectul de lege se află acum într-un proiect pe care Camera Deputaților l-a supus spre aprobare. Următorul vot în procesul legislativ parlamentar este cel mai important.

Potrivit avocat.net, actuala OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate precizează că pot solicita concediu medical și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav lucrătorii care au fost asigurați cel puțin șase luni în ultimele 12 luni.

Ce modificări se aduc

În cazul în care copilul are un handicap sau o afecțiune medicală coexistentă, concediul și indemnizația se acordă până la împlinirea vârstei de șapte ani sau până la împlinirea vârstei de 18 ani. Dacă un copil suferă de o boală gravă, dreptul se prelungește până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Cu toate acestea, noua legislație pe care Camera Deputaților a propus-o spre adoptare va schimba pur și simplu termenul obișnuit al concediului, ridicându-l de la șapte la doisprezece ani.

Un alt proiect de lege cu o prevedere identică se află în prezent în fața deputaților; cu toate acestea, el va fi respins, deoarece Parlamentul poate adopta doar un singur act legislativ care conține o prevedere, nu mai multe. Ambele măsuri au fost introduse în același timp, dar în octombrie 2022, Senatul le-a respins. Ultimul cuvânt aparține Camerei Deputaților.

Un copil cu vârsta de peste șapte ani nu poate fi lăsat singur acasă pentru a se îngriji și a-și administra singur medicamentele, potrivit inițiatorilor inițiativei. Potrivit experților, un copil nu ar trebui să fie lăsat singur acasă înainte de vârsta de 12 ani (și chiar și atunci, doar pentru câteva ore). Obiectivul major al modificării legislative, potrivit susținătorilor acesteia, este de a oferi părinților cadrul legal de care au nevoie pentru a se îngriji în mod adecvat de copiii lor bolnavi până la vârsta de 12 ani, fără a fi nevoiți să își ia un alt tip de concediu.

Care sunt condițiile

Iată care sunt principalele clauze ale OUG 158/2005 privind concediul medical pentru îngrijirea copiilor bolnavi:

-pentru a fi solicitat, salariatul trebuie să fi cotizat la sistemul public de sănătate timp de minimum șase luni în ultimele 12 luni;

-cuantumul brut lunar al indemnizației este de 85% din baza de calcul (media veniturilor brute lunare din perioada de stagiu);

-indemnizația, care se suportă integral din bugetul statului, se poate acorda numai unuia dintre părinți, nu ambilor părinți;

-concediul se acordă, de principiu, timp de 45 de zile calendaristice pe an (însă în anumite situații perioada poate fi mai lungă).

Propunerea legislativă trebuie să fie aprobată de Camera Deputaților înainte de a fi emisă prin decret prezidențial și de a apărea în Monitorul Oficial, potrivit România TV.