Lifestyle

Incendiu izbucnit pe platformele unor ferme de porci

Pompierii încearcă să stingă încă de ieri incendiul izbucnit pe platformele unor ferme de porci din zona Periş, din nordul capitalei.

Focul a afectat calitatea aerului din Bucureşti, în această dimineaţă. Pompierii şi comisarii Gărzii de Mediu spun că acţiunea va fi de durată din cauza condiţiilor de pe teren.

Reporterul Radio România Actualităţi, Bogdan Isopescu, are detalii

Incendiul de la ferma de porci din Periş a pornit de la focurile aprinse de localnici pe câmp în scopuri agricole şi este puţin probabil să fie găsiţi vinovaţii.

Focul a cuprins un complex de dejecţii porcine de aproximativ 20.000 de metri pătraţi şi este greu de stins, pentru că substanţele ard în adâncime. Mircea Fechet, secretar de stat în Ministerul Mediului, avertizează că incendierea câmpurilor agricole atrage amenzi de până la 50.000 de lei.

Mircea Fechet: Se pare că oamenii nu ţin cont de aceste legi, incendiază, pur si simplu, mirişti întregi, distrugând habitate întregi, dar mai mult decât atât avem o poluare în Bucureşti, în acest moment, care, în funcţie de evoluţia vântului, va putea persista până la stingerea acestui incendiu.

Reporter: În această dimineaţă, sistemele independente de măsurare a calităţii aerului indicau depăşiri pentru particulele PM 2,5, în zona de nord a capitalei, acolo de unde au venit şi cele mai multe sesizări ale bucureştenilor, însă Agenţia pentru Protecţia Mediului spune că nu au fost depăşite limitele maximum admise.

Preşedintele ANPM, Viorel Toma, însoţeşte laboratorul mobil de măsurare a calităţii aerului din zona incendiului.

Viorel Toma: Am fost, până acum, în Buftea. Datele ne indică rezultate bune, deci nu sunt depăşiri. Suntem acum în comuna Corbeanca, să putem să amplasăm autolaboratorul şi să facem măsurători şi aici.

Dincolo de incendiul de la Periş, în mediul online circulau în această dimineaţă mai multe imagini cu alte incendii de deşeuri care au loc în zona limitrofă capitalei şi în judeţul Ilfov. O parte dintre aceste imagini s-au transformat în sesizări către Garda de Mediu, transmite Rador.