Actual

Începe postul Crăciunului 2023. Ce tradiții și obiceiuri respectă credincioșii

Începe postul Crăciunului 2023. Ce tradiții și obiceiuri respectă credincioșii
sursa foto protv

Crăciunul este un moment important din an. Este o sărbătoare așteptată cu drag de toată lumea. Vine cu momente frumoase, tradiții superbe și timp petrecut în familie. Această zi are o însemnătate aparte pentru credincioși. Care sărbătoresc Nașterea Domnului Iisus Hristos. Astfel, există anumite pregătiri pe care credincioșii le fac înainte de sărbătoarea religioasă, precum postul.

Înainte de această mare sărbătoare, oamenii țin post. Este o perioadă de purificare a trupului și a sufletului. Postul Crăciunului începe astăzi, 15 noiembrie. Acesta ține până pe data de 24 decembrie, în ajunul de Crăciun.

Începe postul Crăciunului 2023

Miercuri, 15 noiembrie 2023, începe Postul Crăciunului 2023. Care este cunoscut și sub numele de Postul Nașterii Domnului. Acesta se încheie în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. În această zi, oamenii țin post negru și nu consumă nimic până în ziua de Crăciun.

De acum încolo, meniul zilnic al credincioșilor trebuie să fie format din mâncăruri pe bază de legume și fructe. Dar, în unele zile, biserica oferă dezlegare la pește, care poate fi consumat.  Cele 40 de zile de post de Crăciun au început la 15 noiembrie. Postul Crăciunului este postul final al anului civil și postul de început al anului bisericesc. Tradiția spune că 14 noiembrie este Lăsatul Secului. Aceasta este ultima zi în care se mănâncă de dulce, înainte de intrarea în post.

Semnificația postului

Începând cu 15 noiembrie, Postul Crăciunului durează patruzeci de zile, încheindu-se pe 24 decembrie. Când credincioșii comemorează postul lui Moise pe Muntele Sinai. În timpul căruia a așteptat descoperirea voinței lui Dumnezeu înscrisă pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Prin urmare, enoriașii țin post pentru a accepta Cuvântul lui Dumnezeu întrupat, născut din Fecioara Maria. Prin purificarea trupului și a sufletului.

Postul Crăciunului vine și cu perioade în care credincioșii pot consuma pește. Aceștia primesc dezlegare sâmbăta, duminica, marțea sau vinerea. Aceste date diferă, fiind permis consumul de pește în anumite zile de sărbătoare. Dezlegările la pește pornesc odată cu data de 21 noiembrie. Când se sărbătorește Intrarea Maicii domnului în Biserică.

 Tradiții și obiceiuri

După Lăsata Secului, credincioșii ar trebui să înceapă ritualurile de purificare. Și să se roage pentru iertarea păcatelor în prima zi a Postului Crăciunului. Potrivit tradiției, toate oalele trebuie să fie întoarse cu susul în jos în această zi. Pentru a proteja membrii familiei de accidente sau boli.

La începutul postului, se fac și ofrande ceremoniale în cinstea păsărilor cerului. Astfel, în prima zi de post, toate oasele și resturile de mâncare trebuie adunate într-o față de masă. Acestea se aruncă în dimineața următoare, la răsăritul soarelui. Tradiția spune că cei care urmează acest obicei trebuie să recite următoarele cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Se spune că cei care urmează această tradiție nu vor mai suferi de pe urma pagubelor aduse de păsări pe ogoare.

În perioada Postului Crăciunului, începe și sezonul șezătorilor . Împreună, femeile și fetele tinere se ocupă cu diverse activități, cum ar fi torsul cânepii sau a lânii unei gospodine, conform Digi 24 .