Social

Se elimină primele de Crăciun! 10.000 de angajați sunt afectați

Bani prejudiciu
sursa foto arhiva companiei

Se elimină primele de Crăciun! Angajații de la Complexul Energetic Oltenia sunt revoltați în urma unor decizii luate la București, care amenință să le reducă semnificativ veniturile. Potrivit acestora, mii de lei din salariile lunare și voucherele de vacanță programate pentru 2024 ar urma să fie eliminate. Peste 10.000 de angajați din România sunt afectați de aceste măsuri.

Decizia adoptării unei ordonanțe de austeritate a stârnit nemulțumire în rândul salariaților de la Complexul Energetic Oltenia, cu potențiale repercusiuni asupra primelor de Crăciun și a altor beneficii adiacente, cum ar fi achizițiile sau voucherele de vacanță.

Se elimină primele de Crăciun

Sindicatul din cadrul Complexului Energetic Oltenia pregătește un memorandum ce va fi înaintat Executivului în curând. Demersul este făcut în încercarea de a obține o excepție de la ordonanța de austeritate. Salariații solicită Guvernului să nu fie afectați de aceste măsuri, în caz contrar fiind în pericolul de a nu mai primi prime de sărbători și vouchere de vacanță.

Liderii sindicatelor se arată încrezători că primesc sprijin pentru primirea primelor de Crăciun, având încredere că drepturile deja negociate în contractul colectiv de muncă vor fi respectate. În plus, se angajează să depună eforturi pentru a obține o derogare de la prevederile ordonanței de austeritate, specifică Complexului Energetic Oltenia.

„Le vom primi. Vom face în așa fel încât să fie primite primele de Crăciun. Există posibilități astfel încât această companie să fie exceptată de la prevederile acestei ordonanțe”, a declarat Constantin Mitrescu, președintele Sindicatului Energia Rovinari.

Valoarea primei de Crăciun la Complexul Energetic Oltenia este de 3.000 de lei, conform prevederilor contractului colectiv de muncă. Deși Codul Fiscal limitează la 300 de lei suma neimpozabilă pentru primele de Crăciun, pentru această sumă nu se aplică contribuții. Acest aspect reprezintă o schimbare față de limita anterioară de 150 de lei pentru neimpozitare în cazul primelor. Codul Fiscal menționează, de asemenea, că sunt neimpozabile cadourile oferite angajaților cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a altor sărbători religioase.

Proteste la Metrorex

Într-o situație asemănătoare se află și angajații Metrorex, care au pornit un protest neplanificat. Angajații nemulțumiții ai companiei amenință cu declanșarea unei greve generale. Motivul principal al indignării este pierderea tichetelor de masă și eliminarea primelor de sărbători.

Angajații Metrorex se declară profund nemulțumiți și anunță posibilitatea opririi activității și ieșirii în stradă. Furia lor este alimentată de faptul că au fost privați de tichetele de masă până la sfârșitul anului. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a cererii Executivului către companiile de stat în pierdere de a reduce cheltuielile. Una dintre măsurile adoptate vizează reducerea bonificațiilor. Acum, acestea se acordă doar în limita unui plafon anual deja depășit la nivelul societăților feroviare de stat, scrie DailyBusiness.