Actual

Închisoare de la 3 la 5 ani pentru incendierea sau îngroparea deșeurilor! Ce prevede noua ordonanță de urgență

deșeuri

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos a aprobat prin ordonanță de urgență incriminarea faptelor de incendiere și de îngropare a deșeurilor. Amenzile au crescut pentru cei care provoacă incendii de vegetație.

Noile modificări intră în vigoare imediat ce apar în Monitorul Oficial!

Mediul înconjurător este extrem de afectat de incendierea și îngroparea deșeurilor, iar măsuri mult mai aspre care să prevină și să pedepsească aceste acțiuni au fost adoptate prin intermediul unei ordonanțe de urgență, aprobată astăzi de Guvern. Potrivit ministrului Barna Tanczos, modificările sunt menite să protejeze mediul înconjurător, calitatea aerului și apele subterane:

„Prima ordonanţă de urgenţă se referă la măsurile de eficientizare a gestionării deşeurilor. Decizia cea mai importantă este incriminarea faptelor de incendiere şi de îngropare a deşeurilor. Aceste practici afectează grav mediul înconjurător şi a decis Guvernul să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani. (…) Incendierea şi îngroparea, practic, ne afectează pe toţi, afectează aerul şi afectează aproape ireversibil apele subterane. (…) Am ales varianta ordonanţei de urgenţă pentru că nu mai putem aştepta. Aceste incriminări intră în vigoare imediat ce apare în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă şi sancţiunile pot fi înăsprite imediat”, a declarat Barna Tanczos, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit informațiilor Agerpres.

De asemenea, amenzile pentru abandonarea deșeurilor au crescut:

„Amenda pentru persoană fizică începe de la 10.000 de lei pentru deşeurile abandonate, până la 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 de lei până la 70.000 de lei, amendă contravenţională”, a precizat Barna Tanczos.

Incendiul din Parcul Văcărești, exemplu cel mai potrivit pentru necesitatea unor legi mai dure cu privire la arderea miriștilor!

Tot astăzi, într-o ordonanță de urgență aprobată de Guvern, amenzile pentru arderea miriștilor au crescut considerabil. Astfel, o persoană fizică riscă o amendă de minim 7.000 de lei și maxim 15.000 de lei, iar în cazul persoanelor juridice, amenzile se încadrează între 50.000 de lei și 100.000 de lei:

„Săptămânile trecute am avut foarte multe incendii. Într-un raport pe care l-am pregătit, informăm Ministerul Agriculturii, zilele acestea, cu privire la 10.000 de arderi simultane în ţară. Au fost, la un moment dat, 7.000 de focuri simultane în România, focuri sau incendieri de mirişti, motiv pentru care acum câteva săptămâni bune, când am lansat în avizare ministerială acest proiect de ordonanţă de urgenţă, am propus ca pentru persoanele fizice amenzile să fie majorate la 7.000 de lei minimul şi 15.000 de lei maximul, iar pentru persoanele juridice amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei”, a adăugat ministrul Barna Tanczos.