Categories: ActualInternational

India a lansat prima rachetă spațială construită de o firmă privată

Prima rachetă indiană dezvoltată în domeniul privat a atins vineri zonele superioare ale atmosferei. Lansarea marchează o nouă etapă importantă în eforturile țării de a deveni o mare putere spațială.

Racheta Vikram-S, care cântărește o jumătate de tonă, a fost lansată înainte de ora locală 12:00 și a parcurs un arc de cerc, după cum au arătat imaginile transmise în direct de Organizația Indiană de Cercetare Spațială (ISRO). Apoi, aceasta s-a prăbușit în siguranță, în mare, la șase minute după lansare, potrivit agenției.

Racheta, dezvoltată de startup-ul local Skyroot Aerospace, a atins o altitudine maximă de 90 de kilometri, sub linia Karman de 100 de kilometri, recunoscută la nivel internațional ca separând Pământul de spațiul cosmic.

„Este într-adevăr un nou început, un nou răsărit… în călătoria programului spațial al Indiei”, a declarat ministrul științei, Jitendra Singh, după lansare, în fața unei mulțimi de tehnicieni care aplauda la instalația de lansare a ISRO de pe insula sudică Sriharikota.

Racheta cu o singură treaptă, cu combustibil solid, a fost construită cu „structuri compozite din carbon și componente tipărite 3D”, a declarat joi guvernul înaintea primei misiuni Vikram-S, denumită „Prarambh” („Start”).

India și-a consolidat programul spațial în ultimii ani. Are inclusiv o misiune cu echipaj programată pentru 2023 sau 2024. Misiunea este sprijinită de Rusia.

Capacitățile și ambițiile sale au crescut, fiind clar evidențiate de succesul rachetelor și al misiunilor sale dincolo de Pământ.

În 2014, India a devenit prima națiune asiatică care a ajuns pe Marte cu ajutorul orbitorului Mangalyaan. Apreciată pentru costul său redus, această misiune a plasat India într-un club restrâns, care include Statele Unite, Rusia și Uniunea Europeană.

În 2019, prim-ministrul Narendra Modi a lăudat India ca fiind o „superputere spațială” după ce a doborât un satelit cu orbită joasă, o acțiune care a stârnit critici pentru cantitatea de „gunoi spațial” creată.

India lucrează, de asemenea, pentru a-și spori cota de 2% din piața spațială comercială globală.

În octombrie, cea mai grea rachetă a ISRO a reușit să plaseze cu succes 36 de sateliți de bandă largă pe orbita joasă a Pământului.

Experții spun că India poate menține costurile la un nivel scăzut prin copierea și adaptarea tehnologiei spațiale existente și datorită abundenței de ingineri cu înaltă calificare care câștigă o fracțiune din salariile omologilor lor străini.

Lainici Dosofteea

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

o zi ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

o zi ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

o zi ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

o zi ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

2 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

2 zile ago

This website uses cookies.