Diverse

Economia Rusiei, după ce a rezistat 8 luni de război fără a intra în recesiune. Ce spun specialiștii

Economia Rusiei, după ce a rezistat 8 luni de război fără a intra în recesiune. Ce spun specialiștii

La opt luni după ce a atacat Ucraina, economia Rusiei a intrat în recesiune, potrivit datelor oficiale de la Moscova, publicate miercuri.

PIB-ul său a scăzut cu 4% în al treilea trimestru al anului față de anul trecut, potrivit Rosstat, agenția de statistică a Rusiei. Acest lucru a urmat unui declin de 4,1% de la an la an în PIB-ul său din al doilea trimestru – ceea ce înseamnă că țara a intrat în recesiune tehnică după două contracții trimestriale consecutive.

Deși definiția din manuale nu indică neapărat o recesiune serioasă – scăderea PIB-ului Rusiei în trimestrul al treilea a fost mai blândă decât declinul de 7% preconizat anterior – Elvira Nabiullina, cel mai înalt bancher central al țării, a declarat marți că țara trebuie să privească situația economică „foarte sobru, cu ochii deschiși” și să fie pregătită pentru orice evoluție – a relatat agenția de știri Interfax.

„Da, situația se poate înrăutăți, înțelegem acest lucru”, a declarat Nabiullina în fața legislatorilor ruși, potrivit agenției de presă, adăugând că este necesară restructurarea economiei.

Evaluarea economiei făcută de Nabiullina a venit după luni de intensificare a sancțiunilor împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina. Companiile internaționale au părăsit în masă Rusia, în timp ce o mare parte din rezervele sale de monedă și aur au fost înghețate de la începutul războiului, adică încă de pe 24 februarie.

În timp ce prețurile ferme la energie au susținut economia Rusiei pentru o vreme, se pare că roata se întoarce – în mare parte, din cauza ordinului de mobilizare parțială al președintelui Vladimir Putin, care i-a făcut pe mulți să fugă de recrutare. Cercetările efectuate de Banca Rusiei au arătat că activitatea economică a țării a stagnat în septembrie.

Banca centrală a Rusiei se așteaptă ca economia țării să se contracte cu 3% până la 3,5% în 2022, a declarat marți Nabiullina, potrivit unei transcrieri oficiale.

Și Marea Britanie a anunțat că a intrat în recesiune

„Marea Britanie este acum în recesiune”, a declarat, joi, Jeremy Hunt, în fața parlamentarilor britanici, în timp ce își prezenta planul de majorare a impozitelor și de reducere a cheltuielilor.

Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a intrat oficial în recesiune. Anunțul a fost făcut joi, 17 noiembrie 2022, de către Jeremy Hunt, ministru de Finanţe de la Londra.

Economia este acum în contracție. Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară a prognozat că economia britanică se va contracta cu 1,4% în 2023, după ce a crescut cu 4,2% în acest an.