Lifestyle

Industria artistică se revoltă împotriva Guvernului: „Atât cât ne-au permis restricțiile să lucrăm”

teatru de vara

Industria artistică se revoltă împotriva Guvernului. Artiștii, lucrătorii din industria spectacolelor, organizatorii de concerte, furnizorii din industria evenimentelor și din industria de ticketing se revoltă vis-a-vis de normele de redeschidere pentru industria artistică.

Achitarea taxelor la stat, o mare problemă pentru artiști

Un singur spectacol nu este suficient pentru achitarea taxelor la stat pentru compensările primite până acum. În acest sens, lucrătorii din industria spectacolelor, organizatorii de concerte, furnizorii din industria evenimentelor și din industria de ticketing se revoltă. Ei cer implementarea de urgență a  Programului de Salvare și Redeschidere a Sectorului Cultural, așa cum a fost elaborat.

„Nu numai că ni s-a interzis să lucrăm mai mult de un an de zile, dar acum suntem în situația injustă, în care nici nu putem lucra, dar nici nu mai primim compensări (indemnizație, șomaj tehnic) și mai avem o săptămână la dispoziție până când vom începe să plătim taxe pentru compensările primite până acum. Din ce să plătească artiștii taxe, dacă nu li se facilitează dreptul la muncă? Având în vedere noile norme pentru redeschidere, nici nu poate fi vorba de o industrie în revenire, pentru că aceste norme nu ne ajută să lucrăm performant.

O sa fie un blocaj teribil. Solicităm de urgență Guvernului să prelungească acordarea acestor compensări, exact cum prevede legea și să acorde o amânare a taxelor, ca artiștii să aibă din ce să le plătească. Trebuie întâi să lași omul să lucreze, ca să aibă din ce să cotizeze la bugetul de stat! Situația este disperată și nu ne mai rămâne decât să ieșim și noi în stradă, dacă nu primim urgent o rezoluție. De un an de zile încercăm să ajutăm Ministerul Culturii, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor să înțeleagă cum funcționează industria noastră și cum trebuie susținută, dar nu se grăbește nimeni să aplice soluțiile găsite. Asistăm la anihilarea unei industrii!”, este solicitarea scrisă de Răzvan Ailenei – Președinte MUZE – Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans.

Artiștii au lansat un manifest, chiar la Teatrul Național din București, ca ultim semnal de alarmă, în ceea ce îi privește.

„După un an întreg de când ni s-a interzis să lucrăm, acesta a fost primul nostru spectacol, atât cât ne-au permis restricțiile să lucrăm și pare că va rămâne printre puținele pe care le putem desfășura. Aceasta a fost redeschiderea sectorului cultural.

În continuare, nu putem lucra. Normele prezentate zilele trecute nu ne ajută să ne revedem cu publicul. Aceste norme trebuie corectate, respectând propunerile elaborate în grupul de lucru.

Solicităm de urgență implementarea Programului de Salvare și Redeschidere a Sectorului Cultural, așa cum a fost elaborat.

Fără un sprijin concret și fără o schemă de ajutor funcțională, un set coerent de norme pentru redeschidere poate oferi o gură de aer sectorului cultural, până se vor rezolva problemele la care așteptăm de peste un an soluții. Altfel, “dați o casă celor morți, desi ei v-au cerut-o vii”, se arată într-un comunicat deosebit de important trimis redacției.